Великий банк Сингапуру припиняє обслуговування будь-яких транзакцій, пов’язаних з Росією

Джерело: Bloomberg 

З 1 листопада сингапурський банк OCBC припинить обслуговування всіх транзакцій, пов’язаних з Росією. Ці обмеження стосуватимуться як клієнтів банку, так і клієнтів приватного банківського сектора, включаючи особисті грошові перекази, транспортування товарів та послуги.

Причиною такого рішення банк назвав операційні труднощі з дотриманням міжнародних санкцій. Хоча Сингапур вже у 2022 році запровадив односторонні санкції проти російських банків та окремих сфер економіки, інші банківські операції з контрагентами, які не підпадали під санкції, тривали. Проте тепер OCBC вирішив повністю зупинити всі операції, пов’язані з Росією.

Представники OCBC відмовилися від коментарів на запит Bloomberg.

Крім Сингапуру, США та Європейський Союз також запроваджують додаткові санкції проти російських організацій. У червні 2024 року США розширили застосування вторинних санкцій, зокрема проти третіх країн, які постачають до Росії товари, включаючи напівпровідники.

OCBC зазначає, що нові обмеження не матимуть значного впливу на його діяльність, оскільки банк припинив відкриття нових рахунків для клієнтів, пов’язаних з Росією, ще два роки тому.

Усі банки намагаються уникнути ризиків, пов’язаних з порушенням санкцій, що можуть призвести до значних штрафів. Так, у липні 2024 року State Street Bank and Trust Co. оштрафували на 7,5 мільйона доларів за порушення санкцій міністерства фінансів США.

10 жовтня міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба пояснив, що російські війська відновили та посилили обстріли портової інфраструктури України, аби знизити експортний потенціал нашої країни.

Норвегія вирішила виділити до 967 млн крон (близько $89,9 млн) на чотири нові проєкти для збільшення виробництва ракетних двигунів та компонентів для вибухівки.

Міністр оборони Йоав Галант заявив, що удар Ізраїлю по Ірану у відповідь на його атаку минулого тижня буде “смертоносним, точним і несподіваним”.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 11 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Пізно ввечері 9 жовтня Росія вдарила балістичною ракетою по Одеському району, внаслідок чого загинули вісім осіб, а 11 отримали поранення. Як виявилось, окупанти також знищили гуманітарний вантаж для Палестини.