Росіяни відновили обстріли портів, аби знизити експортний потенціал України – міністр

Джерело: Олексій Кулеба/Телеграм

10 жовтня міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба пояснив, що російські війська відновили та посилили обстріли портової інфраструктури України, аби знизити експортний потенціал нашої країни.

Ціллю росіян є цивільні судна та зерносховища.

Мета цих атак – зниження нашого експортного потенціалу. Мова про свідоме провокування продовольчої кризи у тих частинах світу, які прямо залежать від постачання українського зерна. Цілями ворожих обстрілів у першу чергу є порти, цивільні судна та зерносховища, – наголосив міністр.

За три місяці ворожі війська здійснили майже 60 таких атак. Їх наслідком стало пошкодження та знищення майже 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних суден.

Зокрема постраждали 79 цивільних. Серед них працівники портів, логістичних компаній та екіпажу суден.

Кожен воєнний злочин задокументували правоохоронці. І РФ відповідатиме за кожну атаку проти цивільних, людяності та міжнародного права, – додав очільник відомства.

Він також наголосив, що зі свого боку світ має відповідно реагувати на ці атаки, адже наслідки обстрілів відчутні не лише для України. У першу чергу це позначається на державах Глобального Півдня та Європи. Понад 40 держав сьогодні отримують наше зерно – серед них Єгипет, Лівія, Туніс, Алжир, Китай, В’єтнам, Індонезія, Іспанія, Туреччина, Нідерланди.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 10 жовтня. На даний час відбулося 114 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні є ситуація на Лиманському, Покровському та Курахівському напрямках.

10 жовтня Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України (реєстр. №12023).

НЕК “Укренерго” нині вже накопичило трикратний, порівняно з нормативним, запас ремонтного обладнання, у межах підготовки до опалювального сезону, запевнив т.в.о. голови правління компанії Олексій Брехт.

10 жовтня посол України у Великій Британії Валерій Залужний повідомив, що взяв участь у роботі президента Володимира Зеленського у Лондоні. Зокрема українська сторона представила план перемоги главі британського уряду Кіру Стармеру.

Військові високопосадовці Великої Британії нині обговорюють відправку невеликих груп інструкторів до західної України, запевнили джерела видання. Це дозволить розв’язати логістичні проблеми, котрі виникають під час підготовки українських солдатів у Британії, та заощадить значні кошти.