14 жовтня ЄС запровадить санкції проти Ірану за постачання балістичних ракет РФ – Reuters

Джерело: Reuters

За повідомленням ЗСУ у понеділок, 14 жовтня, Євросоюз запровадить санкції проти Ірану за постачання балістичних ракет Росії.

Санкції будуть запроваджені проти осіб та організацій, причетних до постачання ракет, повідомили агентству кілька джерел – двоє європейських дипломатів та високопосадовець ЄС.

За їхніми даними, санкції торкнуться 14 осіб та організацій, зокрема авіакомпанії. Водночас називати конкретні імена та компанії джерела відмовились, хоча раніше повідомлялось, що ЄС розглядає заходи ля обмеження національної авіакомпанії Iran Air.

Ще минулого місяця у США повідомили, що Іран передав Росії свої балістичні ракети для атак по Україні. Тоді ж Сполучені Штати запровадили санкції проти суден та компаній, причетних до постачання ракет.

Згодом і ЄС повідомив, що отримав “достовірну інформацію” про постачання іранських балістичних ракет Росії і заявив про “суттєві і цілеспрямовані заходи” проти Ірану у відповідь.

Після звинувачень США та Європейського Союзу президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що його уряд не постачав Україні жодного озброєння, відколи він очолив країну у серпні 2024 року.

Однак за словами джерела, глава МЗС Ірану Аббас Аракчі повідомив високому представнику ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю, що Іран справді передав Росії ракети, однак це були “ракети малої дальності” на відстань до 250 км.

Аракчі наполягав, що ракети не балістичні і не сказав, коли їх передали Росії.

У ЄС також досі тривають дискусії, чи варто вносити у список терористичних організацій Корпус вартових ісламської революції Ірану (КВІР). Рішення німецького суду надало правову основу для цього, та члени ЄС продовжують сперечатись чи буде такий крок політично доцільним.

Шоу Victoria’s Secret повернулось з першим показом компанії нижньої білизни після шестирічної перерви.

США оштрафували Lufthansa на рекордні 4 000 000 доларів через те, що авіакомпанія у 2022 році заборонила переліт пасажирам-євреям, які відмовились носити маски.

Служба безпеки України затримала агентку ФСБ, яка шпигувала на користь Росії на Покровському напрямку в Донецькій області.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія в середу, 16 жовтня, оголосили про створення нової багатонаціональної групи для моніторингу виконання санкцій проти Північної Кореї після того, як Росія та Китай зірвали моніторингову діяльність в ООН.

Сили оборони Півдня продовжують завдавати ворогу втрат, знищуючи особовий склад та техніку окупантів. Відтак за добу оборонці знищили 57 одиниць озброєння.