Міноборони Норвегії створило посаду військового аташе у Києві

Джерело: Forsvarets forum

Міністерство оборони Норвегії створило посаду в офісі аташе з питань оборони в Києві, котра буде сполучною ланкою та сприятиме співпраці між норвезькими та українськими професійними спільнотами й промисловістю в галузі оборонних інновацій та промислового розвитку, повідомив міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам.

Посадовець відповідатиме за зв’язок та співпрацю між норвезькими й українськими науковцями та промисловістю у галузі оборонних інновацій і промислового розвитку.

Міністр пояснив, що для задоволення величезних потреб України необхідні значні інвестиції та участь приватного сектора.

Він нагадав, що раніше Данія анонсувала створення у Києві хабу для датсько-українського оборонно-промислового співробітництва. Хаб буде частиною посольства Данії в Україні.

Тож нині кілька політиків з опозиційних партій у Стортингу хочуть, щоб Норвегія розглянула можливість зробити те саме.

Хоча Норвегія не анонсувала подібний хаб, Грам вважає, що є потреба в тому, щоб норвезькі компанії інвестували в Україну.

Норвезькі компанії хочуть поділитися знаннями, досвідом і рішеннями як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, – пояснив міністр оборони.

Грам також наголосив, що у довгостроковій перспективі для норвезьких компаній може стати актуальним налагодження виробництва в Україні.

Додамо раніше Норвегія вирішила виділити до 967 млн крон (близько $89,9 млн) на чотири нові проєкти для збільшення виробництва ракетних двигунів та компонентів для вибухівки.

  • Норвегія розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з Росією для підвищення рівня безпеки в країні. Уряд країни вивчає цей варіант як захід протидії можливому потоку біженців з Росії, що може виникнути в майбутньому.
  • Норвегія виділяє 100 мільйонів норвезьких крон (приблизно 8,7 мільйона євро) на продовження програми медичної евакуації поранених українців, постраждалих під час війни. Як оголосив прем’єр-міністр країни, кошти скерують на транспортування тяжкопоранених до європейських лікарень для подальшого лікування.
  • Норвегія оголосила про продовження програми допомоги Україні на три роки, збільшивши загальний обсяг фінансування до 135 мільярдів норвезьких крон, про що повідомив уряд країни в п’ятницю, 20 вересня.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.

У Миколаєві волонтерки збирають книги російською мовою для здачі на макулатуру, аби підтримати Збройні сили України.

Втрати елітної 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, яка брала участь у битві за Вугледар, який російські війська намагалися зайняти з 2022 року, становлять 2,4 тисячі осіб.

У Центрі нацспротиву повідомили, що росіяни завезли до захоплених українських шкіл на тимчасово окупованих територіях чергову партію пропагандистської літератури.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 13 жовтня. На даний час відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.