У Львові забудовники через суд намагаються знищити архітектурну спадщину міста — Садовий

Джерело: Андрій Садовий у телеграмі

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про судове засідання, яке відбудеться 14 жовтня, і стосуватиметься архітектурної спадщини міста. За його словами, Шостий апеляційний адміністративний суд Києва розгляне справу про заборону незаконної забудови в історичних зонах Львова. Він закликав владу і громадськість уважно стежити за цим процесом.

Ще у 2017 році місто замовило історико-архітектурний опорний план для регулювання забудови в історичних районах. Цей план був затверджений Міністерством культури у січні 2024 року. Однак забудовник “НЬЮ-ТРЕЙДІНГ ЛЬВІВ”, який планує збудувати 25-поверховий будинок на вулиці Липинського, оскаржив це рішення в суді.

Київський окружний адміністративний суд 15 липня 2024 року скасував цей документ у закритому режимі, не заслухавши позицію міста. Львів не був залучений до справи, хоча цей план безпосередньо стосується його території.

Міська влада подала апеляцію, і 14 жовтня розглядатиметься позов забудовника до Міністерства культури. Садовий висловив занепокоєння, що судове засідання може пройти без участі Львівської міськради. Тому він закликав до відкритого судового процесу, наголошуючи на важливості захисту архітектурної спадщини ЮНЕСКО.

Окрім цього, у Львівському окружному адміністративному суді слухається ще одна справа, де позивачка Тетяна Карпенко оскаржує наказ Львівської обласної державної адміністрації щодо зон охорони пам’яток місцевого значення.

  • На захисника та попередньо полоненого Андріана Волгіна група людей скоїла напад в Івано-Франківську. Причиною бійки стала позиція чоловіка стосовно не забудови зеленої частини міста, опоненти ж виступали — радикально за. Більше читайте у матеріалі “Букв”. 

Український журналіст-розслідувач, редактор проєкту “Наші гроші”, Юрій Ніколов зауважив, що Сполучені Штати відправляють до Ізраїлю систему протиповітряної оборони Thaad, а також сотню своїх військових для її обслуговування. Водночас власні військові бази країни нині можуть стати мішенню для ворожих безпілотників. 

Господарський суд міста Києва постановив стягнути 8,6 млн грн з військової частини на користь ТОВ “Інтер” через збитки, отримані в результаті вибухів на військових складах у Чернігівській області у 2018 році. Суд визнав Міноборони відповідальним за небезпечне зберігання боєприпасів, що призвели до пожежі на підприємстві.

13 жовтня командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк поінформував, що за тиждень Силам оборони вдалося ліквідувати 8460 російських військових. Окрім того, оборонці знищили вісім систем ППО й 414 БпЛА. 

Станом на 12 жовтня Силам оборони України вдається стримувати наступ російських військ та досягати певних успіхів.

У ніч проти 13 жовтня три російські регіони зазнали атаки близько 13 безпілотників.