Індонезія звернулася до Google та Apple з проханням заблокувати китайський застосунок Temu

Джерело: Reuters

Індонезія звернулася до компаній Google та Apple з проханням заблокувати китайський застосунок Temu у своїх магазинах додатків. Міністр зв’язку Буді Арі Сетіаді назвав метою такого кроку захист малого та середнього бізнесу країни від конкуренції з дешевими товарами, які пропонує Temu, дочірня компанія PDD Holdings.

Попри те, що влада не виявила жодних транзакцій індонезійських користувачів на платформі Temu — її зростання викликало занепокоєння через бізнес-модель, що дозволяє споживачам купувати товари безпосередньо з китайських фабрик за зниженими цінами. Міністр зазначив, що така модель створює “нездорову конкуренцію” для місцевих виробників.

Він також додав, що Джакарта заблокує будь-які інвестиції Temu в індонезійську електронну комерцію, якщо компанія спробує увійти на цей ринок.

Ще індонезійський уряд планує запровадити аналогічний захід стосовно іншого китайського торгового сервісу — Shein. Представники Temu, Apple і Google поки не надали коментарів, а представник Shein заявив, що компанія не працює в Індонезії.

Це вже не перший випадок, коли Індонезія вживає заходів проти китайських електронних платформ. У 2023 році країна змусила компанію ByteDance закрити свій торговий сервіс TikTok у межах захисту інтересів місцевих підприємців.

Індустрія електронної комерції в Індонезії продовжує стрімко зростати. За прогнозами, до 2030 року її обсяг може досягти 160 мільярдів доларів, порівняно з 62 мільярдами у 2023 році.

Український журналіст-розслідувач, редактор проєкту “Наші гроші”, Юрій Ніколов зауважив, що Сполучені Штати відправляють до Ізраїлю систему протиповітряної оборони Thaad, а також сотню своїх військових для її обслуговування. Водночас власні військові бази країни нині можуть стати мішенню для ворожих безпілотників. 

Господарський суд міста Києва постановив стягнути 8,6 млн грн з військової частини на користь ТОВ “Інтер” через збитки, отримані в результаті вибухів на військових складах у Чернігівській області у 2018 році. Суд визнав Міноборони відповідальним за небезпечне зберігання боєприпасів, що призвели до пожежі на підприємстві.

13 жовтня командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк поінформував, що за тиждень Силам оборони вдалося ліквідувати 8460 російських військових. Окрім того, оборонці знищили вісім систем ППО й 414 БпЛА. 

Станом на 12 жовтня Силам оборони України вдається стримувати наступ російських військ та досягати певних успіхів.

У ніч проти 13 жовтня три російські регіони зазнали атаки близько 13 безпілотників.