Суд зобов’язав Міноборони виплатити 8,6 млн агрокомпанії збитків від вибухів на складах

Джерело: реєстр судових рішень

Господарський суд міста Києва постановив стягнути 8,6 млн грн з військової частини на користь ТОВ “Інтер” через збитки, отримані в результаті вибухів на військових складах у Чернігівській області у 2018 році. Суд визнав Міноборони відповідальним за небезпечне зберігання боєприпасів, що призвели до пожежі на підприємстві.

Суд ухвалив рішення стягнути 8,6 млн грн з військової частини на користь ТОВ “Інтер”.

9 жовтня 2018 року відбулися дві надзвичайні події: вибухи боєприпасів на території 6-го арсеналу Міністерства оборони в Ічнянському районі та пожежа на елеваторі “Інтер”.

Сільгосппідприємство стверджувало, що внаслідок пожежі були знищені зерносушарка, два конвеєри, оперативна місткість для зерна, а також 200 тонн кукурудзи 2018 року. “Інтер” вимагав відшкодування у 10 млн грн.

У 2021 році Верховний суд повернув справу на новий розгляд до Господарського суду. Суд підтвердив, що Міноборони не дотримувалося належних норм зберігання боєприпасів, що і спричинило пожежу.

На підставі експертних висновків встановлено, що завдані збитки становлять 8,6 млн грн. Суд також стягнув 129 тис. грн судового збору та 17 тис. грн витрат на правничу допомогу. Власниками ТОВ “Інтер” є Валерій Куліч та Ірина Тимофіївна Атрошенко, дружина ексмера Чернігова Владислава Атрошенка, якого нещодавно звільнили з посади міського голови.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 13 жовтня. На даний час відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.

Адміністрація Байдена надсилає новітню протиракетну систему до Ізраїлю спільно з американськими військами для її керування, намагаючись зміцнити оборону свого головного союзника на Близькому Сході від нападу Ірану.

Екскомандувач армією США в Європі Бен Годжес висловився стосовно нової хвилі мобілізації в Росії. Генерал припустив, що російській владі доведеться залучати до армії молодь з великих міст, що, своєю чергою, створюватиме проблеми для путінського режиму.

Туреччина запровадила антидемпінгові мита на деякі види сталі, імпортовані з Китаю, Росії, Індії та Японії. За словами генерального секретаря Турецької асоціації виробників сталі (TCUD) Вейсела Яяна, мита стосуються близько 4 мільйонів тонн імпортованої продукції.

У Дніпропетровському обласному ТЦК та СП прокоментували конфлікт з генеральним директором компанії з виробництва металопластикових вікон Steko Сергієм Положаєм, назвавши його поведінку “ганебною і протиправною”.