15 жовтня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

15 жовтня відзначають Всесвітній день студента, Міжнародний день сільських жінок, Міжнародний день білої тростини, Міжнародний день миття рук, Всесвітній день боротьби з раком грудей, День Втраченої Дитини та День фармацевта (аптекаря). Церква сьогодні згадує преподобномученика Лукіяна.

Всесвітній день студента: відзначається у всьому світі на його честь з 2010 року. Спочатку це був Національний день студентів в Індії, присвячений дню народження Авула Пакіра Джайнулабдіна Абдул Калама Марайкайяра – індійського вченого і державного діяча, президента Індії з липня 2002 по липень 2007. У 2010 році Організація Об’єднаних Націй оголосила 15 жовтня Всесвітнім днем студентів.

Міжнародний день сільських жінок: беручи до уваги роль сільських жінок та їх внесок у прискорення розвитку всієї економічної галузі і зокрема сільського господарства, забезпечення і підвищення продовольчої безпеки і благополуччя сільських регіонів, на 76-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН 18 грудня 2007 року, було прийнято рішення офіційно оголосити 15-те жовтня Міжнародним днем сільських жінок і відзначати його щорічно, починаючи з 2008 року.

Міжнародний день білої тростини: день служить нагадуванням суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, про солідарність і про допомогу.

Міжнародний день миття рук: миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня. “Брудні руки” є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань.

Всесвітній день боротьби з раком грудей: пак молочної залози – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. У найбільшій зоні ризику жінки, чий вік наближається до 40 років. У всьому світі в останні десятиліття розгорнулася кампанія по боротьбі з раком молочної залози.

День втраченої дитини: цього дня згадуються діти, які померли під час вагітності (мертвонароджені) або одразу після народження. Встановлений з метою психологічної допомоги матерям та батькам, які пережили втрату дитини

День фармацевта (аптекаря): відзначають у третій вівторок жовтня. День присвячений вшануванню працівників фармацевтичної галузі, які відіграють важливу роль у забезпеченні здоров’я населення.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Чилі – День бабусі та дідуся
  • Бразилія – День вчителя
  • Туніс – День евакуації
  • Шрі-Ланка – День озеленення
  • Білорусь – День працівників фармацевтичної і мікробіологічної промисловості
  • США – Національний день грибів

Цього дня у світі:

  • 1583 — українські землі у складі Речі Посполитої перейшли з юліанського на григоріанський календар (разом з Іспанією, Португальським королівством та більшістю італійських держав).
  • 1615 — засновано Київське Богоявленське Братство і школу при ньому, згодом (1632) перетворену на колегію, а потім — на Києво-Могилянську Академію (1701).
  • 1815 — починається заслання імператора Французького Наполеона на острові Святої Єлени в Атлантиці
  • 1840 — прах Наполеона перевезено з о. Святої Єлени до Королівства Франція.
  • 1894 — у Французькій республіці був заарештований Альфред Дрейфус, звинувачений в шпигунстві. Почалася т. зв. справа Дрейфуса.
  • 1926 — В Києві відкритий Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки)
  • 1964 — відбулася офіційна церемонія запуску нафтопроводу “Дружба”
  • 1970 — перший широко відомий в СРСР випадок захоплення літака з метою вирватися за “залізну завісу”, емігрувати з СРСР. Двоє литовців — 45-річний Пранас та його 15-річний син Альгірдас Бразінскаси, що жили на засланні в Узбецькій РСР, захопили літак “Аэрофлоту” Ан-24 рейсу Сухумі — Батумі разом з пасажирами і, погрожуючи зброєю, примусили екіпаж перелетіти до Трабзону (Туреччина). При цьому загинула 19-річна стюардеса Надія Курченко, яка спробувала чинити опір викрадачам.
  • 1981 — засновано американський гурт Metallica
  • 1995 — Саддам Хусейн отримує 99,96 % голосів на президентських виборах в Іраку
  • 2003 — Китайська Народна Республіка стала третьою державою після СРСР і США, яка успішно відправила людину до космосу. Космічний корабель “Шеньчжоу-5” вивів на земну орбіту космонавта Ян Лівея.
  • 2005 — в Києві на Хрещатику відбулася масштабна бійка між націоналістами і комуністами.

Яке сьогодні церковне свято:

15 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого преподобномученика Лукіяна. Він жив у першій половині 4 століття. Лукіян народився в Римі і був заможним чоловіком. Він віддав своє багатство бідним і став відлюдником, віддаючи своє життя молитві та служінню Богу. Його мучеництво було пов’язане з переслідуванням християн у Римській імперії. Лукіян був ув’язнений і піддавався жорстоким побиттям, але він залишався непохитним у своїй вірі. Він був страчений 312 року, і його мучеництво стало символом віри та відданості Богу.

Прикмети:

  • Навколо місяця коло — чекайте на заморозки
  • Досі літають комарі — до м’якої зими
  • Світанок хмарний — найближчими днями погіршиться погода
  • Безхмарне і ясне небо — буде гарна погода

Традиції:

  • Лінуватися сьогодні не можна, за народним повір’ям потрібно обов’язково виконати три будь-які справи – це гарантує удачу в майбутньому. Водночас традиції забороняють у цей день прати і лагодити зламані речі – вони довго не прослужать.

Іменини сьогодні святкують:

Дмитро, Юхим, Афанасій, Лук’ян, Денис, Іван.

Франческа Іствуд, акторка та телеведуча, дочка легенди кінематографа Клінта Іствуда, була заарештована в Беверлі-Хіллз за підозрою в скоєнні домашнього насильства.

Австралія передасть Україні 49 танків Abrams у межах нового пакета військової допомоги на суму 245 мільйонів доларів.

Дослідники проаналізували результати опитування понад 28 тисяч людей у 23 країнах на чотирьох континентах, щоб підрахувати різницю у споживанні м’яса за гендерною ознакою, та виявили, що чоловіки і жінки їдять різну кількість м’яса, і, незалежно від культурних відмінностей, різниця в раціонах зростає разом з рівнем розвитку країн.

В середу вранці, 16 жовтня, на Волині трапилась дорожньо-транспортна пригода за участі військового Луцького ТЦК, внаслідок чого загинула жінка літнього віку.

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.