Портрет Вінстона Черчилля, викрадений з канадського готелю, знайшли в Італії

Джерело: The Guardian

Портрет легендарного британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля під назвою “Лев, що реве”, який був викрадений з готелю в Оттаві, знайшли в Італії.

Як розповіли у виданні, портрет подарував готелю покійний канадський фотограф вірменського походження Юсуф Карш. Він зробив його після того, як британський лідер виступив перед канадським парламентом у 1941 році, ставши символом непокори Великої Британії у Другій світовій війні.

У серпні 2022 року персонал готелю помітив, що фотографію, яка висіла в читальному залі поруч із головним фоє, замінено підробкою. Через два роки за допомогою порад громадськості й судово-медичних розшуків вдалося знайти викрадача. Ним виявився 43-річний чоловік, який живе за 370 км на захід від Оттави. А сам портрет знайшли у Генуї, Італія.

“Портрет продали через аукціонний дім у Лондоні покупцеві в Італії. Ніхто з них не знав, що твір крадений”, – заявили в поліції.

Підозрюваного затримали у квітні та звинуватили в крадіжці, підробці документів та збутті краденого.

“Ми в захваті від того, що культовий портрет “Лев, що реве” повертається до свого законного дому в Fairmont Chateau Laurier. Цей портрет є не лише незамінним витвором мистецтва, але й важливою частиною історії нашого готелю”, – прокоментувала генеральна менеджерка готелю Женев’єва Дюма.

За даними видання, Карш і його дружина, втікаючи від геноциду вірмен до Канади, прожили в готелі 18 років. У нього також була студія до 1992 року. Серед героїв інших його портретів були Мартін Лютер Кінг-молодший, Ернест Гемінгвей і королева Єлизавета II.

Згідно з історичними даними, Карш вирвав сигару з рота Черчилля перед тим, як зробити його портрет, що змусило британського прем’єра насупитися. Зображення є найбільш знаковим для Черчилля і дуже поширеним. Саме воно з’явилося на британській купюрі в п’ять фунтів.

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури повідомили про підозру члену військово-лікарської комісії в одному з районних ТЦК та СП за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди. За хабар лікар мав сприяти у встановленні діагнозу для відстрочки від служби. 

Комітет Верховної Ради з питань бюджету відхилив поправки до проєкту “Про державний бюджет України на 2025 рік”, якими пропонували скасувати збільшення видатків на виплату заробітних плат працівникам прокуратури на 3 мільярди гривень, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк.

75-річна британка Дорін Адамс стала першою пацієнткою, якій видалили пухлину мозку через розріз брови. Цю нову малоінвазивну методику застосували хірурги Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS).

Служба судових приставів Фінляндії заарештувала ділянку Російського центру науки і культури у Гельсінкі за клопотанням української енергетичної компанії “Нафтогаз”.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте підтвердив факт перекидання військових підрозділів КНДР до Росії для участі у війні проти України, назвавши це “значною ескалацією”. За його словами, північнокорейських солдатів залучать в боях на території Курської області Росії.