На Закарпатті викрили університет, що зарахував на навчання 225 фейкових «студентів»

Джерело: Нацполіція, СБУ, Офіс генпрокурора

На Закарпатті затримали ректора та проректора приватного університету, які без вступних іспитів зараховували ухилянтів на бакалаврат.

Вони обіцяли цим “студентам” відстрочку від призову, залучивши до схеми працівника військової служби правопорядку.

Після викриття СБУ місцева комісія скасувала відстрочки для 225 ухилянтів, які користувалися цією схемою.

Ректор, проректор та військовий налагодили незаконну діяльність, за яку брали близько 1500 євро з особи. Під час обшуків у них вилучено готівку в національній та іноземній валюті, еквівалентну понад 4,5 млн грн, чорнові записи, мобільні телефони та іншу техніку.

Крім цього, у Києві затримали віцекерівника столичного коледжу та двох викладачів, які “задніми числами” оформлювали до аспірантури у вищі навчальні заклади чоловіків призовного віку. Відтак військовозобов’язані отримували відстрочку від мобілізації та можливість виїзду за кордон.

“Аспірантура” у приватному науково-дослідному інституті або академії коштувала від 5000 до 10 000 доларів з особи.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.