«Новий рівень відчаю РФ»: у США прокоментували інформацію про військових КНДР на фронті

Джерело: Reuters

Сполучені Штати висловили стурбованість повідомленнями про те, що північнокорейські солдати воюють на стороні Росії в Україні, заявив речник Білого дому 15 жовтня.

Цього тижня президент Володимир Зеленський звинуватив Північну Корею у передачі особового складу збройним силам Росії, заявивши, що його розвідувальні служби поінформували про “фактичну участь Північної Кореї у війні” в Україні.

У своїй заяві речник Ради національної безпеки Білого дому Шон Саветт заявив, що участь північнокорейських військ в Україні, якщо це правда, означатиме значне посилення оборонних відносин між Північною Кореєю та Росією.

Такий крок також свідчитиме про новий рівень відчаю для Росії, оскільки країна продовжує зазнавати значних втрат на полі бою у своїй жорстокій війні проти України, – додав Саветт.

За даними ЗМІ, північнокорейські військові зараз проходять підготовку у РФ і вже до кінця року їх можуть відправити на фронт для війни проти України.

Цього тижня українські та південнокорейські посадовці повідомили, що солдати КНДР активно підтримують РФ у війні і деякі з них, ймовірно вже навіть загинули.

Працівник української розвідки на умовах анонімності розповів виданню, що на цей час кілька тисяч північнокорейських піхотинців проходять підготовку у Росії і до кінця 2024 року їх навіть можуть відправити безпосередньо на передову.

Згідно з даними джерела, деякі з цих солдатів КНДР привезли на ТОТ України, аби вони спостерігали за російськими військовими та вивчали поле бою. Водночас участі у боях вони ще не брали. У Кремлі, традиційно, заперечили, що КНДР відправляє своїх військових для підтримки Росії.

Повідомлення про те, що солдати з КНДР допомагають росіянам на ТО Донеччині почали з’являтись в українських ЗМІ та телеграм-каналах минулого тижня. Це сталось після того, як лідери Росії та КНДР підписали угоду про взаємну оборону влітку і Кім Чен Ин пообіцяв повну підтримку військових зусиль Путіна.

Росія спершу звернулась до Північної Кореї за допомогою у постачанні озброєння. КНДР відгукнулась та вже довгий час постачає російському агресору низку боєприпасів, зокрема артилерію та ракети. Тепер, найімовірніше, підтримка дійшла до того, що КНДР відправляє на війну своїх військових.

На початку тижня у міноборони Південної Кореї заявили, що повідомлення про те, що північнокорейські військові відправились на допомогу Росії “цілком ймовірні” і, скоріш за все, КНДР відправить до РФ ще більше солдатів.

Україна стверджує, що солдатів з КНДР відправили, аби вони допомагали росіянам запускати свої балістичні ракети. У ЗМІ повідомили, що кілька північнокорейців загинули унаслідок ракетного удару по ТОТ Донеччини.

Цю інформацію підвередив голова Центру протидії дезінформації України Андрій Коваленко, який у своєму телеграм-каналі написав, що військові інженери з КНДР контролюють процес запуску озброєння і деякі з них вже загинули.

Українське джерело у розвідці повідомило, що невідомо, на яку ділянку фронту можуть направити північнокорейців. Одне з припущень – що їх розташують уздовж кордону замість російських військових, які зараз там перебувають, щоб перекинути їх на фронт в Україні.

Деякі експерти з Південної Кореї також вважають, що такий розвиток подій можливий.

  • За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія в середу, 16 жовтня, оголосили про створення нової багатонаціональної групи для моніторингу виконання санкцій проти Північної Кореї після того, як Росія та Китай зірвали моніторингову діяльність в ООН.

Сили оборони Півдня продовжують завдавати ворогу втрат, знищуючи особовий склад та техніку окупантів. Відтак за добу оборонці знищили 57 одиниць озброєння.

Національний банк України найближчим часом відмовиться від розрахунку офіційного курсу гривні до російського рубля. Рішення стосується також до валют кількох інших країн, включаючи білоруський рубль і іранський ріал.

Бібліотеки Манчестера та України стали побратимами на знак солідарності.

Протягом минулої доби, 15 жовтня, по всій лінії фронту зафіксовано 171 бойове зіткнення.