Виправдовував воєнні злочини РФ: затримано посадовця «Укренерго»

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки затримала посадовця НЕК “Укренерго”, який виправдовував воєнні злочини загарбників та поширював інформацію про наслідки атак по енергооб’єктах.

Затриманий є одним із керівників департаменту безпеки держпідприємства, який відповідав за охорону стратегічно важливих об’єктів Об’єднаної енергосистеми України.

За даними слідства, під час розмов з колегами він виправдовував воєнні злочини РФ, зокрема повітряні атаки ворога. Також під час телефонних дзвінків своїм приятелям фігурант “зливав” інформацію про наслідки ударів по українських енергооб’єктах.

Посадовець вихваляв кремлівський режим, ставив під сумнів існування України і висловлював бажання до масового вбивства українців.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою).

Зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.

Станом на 16:00 середи, 16 жовтня, від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 97. Найактивніше ворог зараз діє на Курахівському напрямку, де провів майже половину від усіх атак. 

Українська компанія побудує в Литві завод із виробництва вибухових речовин нового покоління, зокрема RDX (гексогену), що сприятиме зміцненню обороноздатності України, Литви та Європи загалом.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на готовності говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про “справедливий мир” в Україні й заявив, що військові РФ є “жертвами”. 

Прем’єр-міністр Роберт Фіцо вважає, що кінець війни в Україні, ймовірно, наближається. Він звернув увагу на можливість приєднання України до НАТО, але виступає проти цього, вважаючи, що це може призвести до третьої світової війни.