Казахстан вирішив утриматися від членства у БРІКС

Джерело: Tengrinews

Казахстан вирішив утриматися від членства в БРІКС у найближчому майбутньому, хоча пропозиції щодо вступу країни активно розглядаються. Про це повідомив радник президента Казахстану Берік Уалі, зазначивши, що пропозиції щодо приєднання ретельно аналізуються з огляду на національні інтереси.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв отримав запрошення виступити на розширеному засіданні саміту БРІКС, який відбудеться 23-24 жовтня у Казані у форматі “аутріч”. Уалі підтвердив участь Токаєва в цьому заході.

За словами радника, рішення утриматися від подання заявки на членство пов’язане з багатоступеневим процесом розгляду питання про приєднання, а також з іншими чинниками, пов’язаними з перспективами розвитку цієї організації.

Щодо зовнішньополітичних пріоритетів, Уалі підкреслив, що президент Токаєв неодноразово висловлював підтримку Організації Об’єднаних Націй як універсальної платформи для обговорення міжнародних проблем.

Для порівняння, інші країни нещодавно подали заявки на вступ до БРІКС. Шрі-Ланка, Куба, Азербайджан, а також Туреччина виявили зацікавленість у приєднанні.

БРІКС об’єднує Бразилію, Росію, Індію, Китай та Південну Африку. У 2023 році до складу групи приєдналися Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет. Саудівська Аравія також отримала запрошення, але поки що не зробила кроків для вступу.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив, що російські окупанти готуються завдати удару по українських ядерних об’єктах.

Пілот літака, який здійснював пасажирський авіапереліт за маршрутом Краків-Париж, розвернув повітряне судно до краківського летовища “Баліце” через агресивного пасажира, який погрожував його підірвати.

На Торецькому напрямку бійці 12-ої бригади спеціального призначення “Азов” спільно із суміжними підрозділами взяли в полон 17 солдатів російської армії. 

У Московській області невідомий обстріляв автомобіль полковника російської армії Нікіти Клєнкова. Окупант загинув. Тому, хто стріляв, вдалося втекти, його розшукує поліція.

Експерти з психічного здоров’я все менше вживають термін “післяпологова депресія”, натомість використовуючи “перинатальний тривожний розлад”, щоб звернути увагу на спектр станів психічного здоров’я, який жінки можуть переживати під час вагітності та після пологів.