Майже половина українців вважають, що країна рухається у хибному напрямку – опитування

Джерело: Центр Разумкова

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.

30% українців вірять, що Україна здатна подолати наявні проблеми протягом найближчих кількох років, 46% вважають, що можна зробити це у більш віддаленій перспективі, і 11% – що Україна не здатна подолати теперішні проблеми (решта – не визначилися).

83% опитаних вірять у перемогу України у війні, не вірять – 11%.

Стосовно термінів настання перемоги, 39% вважають, що вона настане через рвк-два, 19,5% – що вона настане до кінця цього року, 15% – що для цього знадобиться від 3 до 5 років, 5% – більше ніж 5 років, 2% – що перемога відбудеться “навряд чи за мого життя”.

Відповідаючи на запитання про наявність політичної сили, якій можна довірити владу у повоєнний період, позитивну відповідь дали трохи більше ніж 27% респондентів.

Лише 28% опитаних позитивно ставляться до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні (президентських чи парламентських) до завершення війни, більшість опитаних (56%) ставляться до цього негативно.

Довідка. Центр Разумкова проводив опитування в межах програми USAID. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років методом face-to-face в областях, підконтрольних Україні. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

  • Сьогодні, 16 жовтня, Президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді представив українцям свій “план перемоги”. За його словами, якщо все “буде йти за планом”, то війну можна закінчити до кінця 2025 року.

Народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ніна Южаніна закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на закон про підвищення військового збору та інших податків. Народна обраниця наголосила, що цей закон порушує Конституцію.

ВПС Німеччини повідомили про літак Іл-20 із вимкненим радіозв’язком і без плану польоту, котрий опинився над міжнародними водами Балтійського моря між німецьким Рюгеном та датським Борнхольмом.

Сьогодні, 16 жовтня, президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським оголосив про виділення військової допомоги Україні на суму 425 мільйонів доларів.

Канцлер Німеччини на дебатах у Бундестазі 16 жовтня назвав повномасштабну війну Росії проти України “імперіалістичним божевіллям”, тоді як російських військових – “жертвами” цього божевілля.

Рейди військовослужбовців Територіальних центрів комплектування в публічних місцях були ефективними, оскільки після них явка до військкоматів зросла. Про це повідомила офіцерка Київського ТЦК та СП Лариса Козак в етері телемарафону.