Острів Пасхи опинився у «вихорі» пластику, який приносить з моря

Джерело: Reuters

Острів Пасхи, що в Тихому океані, оточили пластикові відходи. За інформацією місцевої адміністрації, на острові накопичується приблизно в 50 разів більше пластику та мікропластику, ніж на узбережжі Чилі.

Це пояснюється його розташуванням. Через течію сміття припливає туди і з Австралії, і з Південної Америки, і з рибальських суден.

“Мікропластик, який ми знаходимо на узбережжі, не наш. Вони (пластикові відходи) розкладаються під впливом течій, поки не стають мікропластиком”, – каже Мойко Пакоміо, морський біолог.

За його словами, в усьому світі більшість мікропластику походить з рибальських суден, які викидають свої відходи в океан. Мікропластик також забруднив місцеву фауну, що вплинуло на весь харчовий ланцюг.

“Кількість мікропластику зростає в геометричній прогресії, і це жахливо. Він впливає на наше життя, на нашу їжу, на блакитну рибу (луфар, вид риби – ред.), яка живе в нашому океані, і від якої ми залежимо як від джерела білка”, – сказав Педро Едмундс, очільник острова.

Це спонукало Едмундса та інших жителів острова розпочати кампанію проти пластикового забруднення. Очільник острова сподівається, що наступного місяця в Південній Кореї досягнуть угоди про зменшення використання пластику.

Однак, він зазначає, що більшість пластику походить з їхньої власної країни, попри заклики до світу зменшити пластикові відходи.

“Ми з’ясували, що 58% пластику, який потрапляє на Рапа Нуї (місцева назва острова), походить з континентального Чилі. Саме Чилі в основному забруднює чилійські води і Рапа Нуї”, – каже Едмундс.

У 2024 році Україна здійснила понад 7 000 ударів по російській території. Ексклюзивну інформацію журналісти отримали від одного з українських підрозділів БпЛА далекого радіусу дії.

Дональд Трамп і його штаб розгорнули агресивну кампанію проти перевірки наведених у його заявах фактів, щоб змусити телемережі, видання та журналістські організації відмовитися від цієї практики, якщо вони хочуть далі взаємодіяти з ним.

У Великій Британії на аукціоні продали рідкісні екземпляри коміксів Marvel “Неймовірний Галк” та “Фантастична четвірка” з колекції двох братів з Лестершира.

Рада Європи у Страсбурзі назвала знищення культурної спадщини в Україні під час повномасштабної війни РФ порушенням міжнародного гуманітарного права. Конгрес місцевої та регіональної влади ухвалив декларацію про руйнування культурної спадщини в Україні, повідомили у Раді.

У серпні командиром 107 окремого батальйону територіальної оборони було призначено Сергія Салаватова. Журналісти-розслідувачі опублікували дані, які свідчать про його колишні зв’язки з “ДНР”.