Росія може бути причетна до пожежі на складі DHL у Великій Британії – The Guardian

Джерело: The Guardian

Влітку цього року на складі логістичної компанії DHL у Бірмінгемі (Велика Британія) виникла пожежа. За даними ЗМІ, до інциденту можуть бути причетні російські шпигуни.

За даними видання, зараз поліція у боротьбі з тероризмом розслідує, чи не підклали російські шпигуни запальний пристрій на літак, який летів до Великої Британії, який і міг стати причиною пожежі на складі DHL.

Пожежа виникла 22 липня на складі компанії з доставки, де оброблять відправлення. Рятувальники погасили займання, обійшлось без постраждалих.

За однією з версій, запальний пристрій міг бути в одній з посилок, яку привезли на склад саме з літака. Поки невідомо, який це був літак – пасажирський чи вантажний – і хто був отримувачем, однак якби пристій зайнявся всередині літака, це могло б призвести до масштабних наслідків.

Схожий інцидент стався й у Німеччині, також наприкінці липня. Тоді посилка, яку також мали відправити літаком, зайнялась на складі DHL у Лейпцигу. Зараз фахівці вивчають, чи є зв’язок між цими інцидентами. Німецька влада заявила, що якби посилка зайнялась і літаку, це могло б призвести до його падіння.

У вересні стало відомо, що посилка, яка зайнялась на німецькому складі, була відправлена з Литви, а ЗМІ ФРН повідомили, що вона зайнялась тоді, коли її мали погрузити у вантажний літак. Тоді через пожежу довелось затримати рейс.

Британські правоохоронці вважають, що інциденти з запальними пристроями у посилках – частина масштабної кампанії російських шпигунів по всій Європі.

Мотив Росії, найімовірніше, завдати шкоди західним союзникам України. Цьогоріч у європейських країнах виникало чимало подібних інцидентів.

Зокрема у березні у Лондоні виникла пожежа на складах двох служб доставки посилок — Oddisey та Meest UK. Обидві компанії належать українцям. Тоді за підозрою у підпалі затримали сімох осіб, пов’язаних з РФ.

У травні в Варшаві зайнявся торговий центр. Згодом влада Польщі повідомила ймовірну причетність Росії.

У липні було зірвано спробу російських спецслужб вбити гендиректора німецької компанії з виробництва зброї Rheinmetall.

Якщо причетність РФ до пожеж на складах у Німеччині та Великій Британії буде доведено, то її мотиви будуть незрозумілими, адже будь-яка змова, яка призвела б до авіакатастрофи, викликала б широкий міжнародний осуд.

Стінопис з зображенням Кирила Буданова, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони, буде приберуть з будівлі у Києві.

Велика Британія наклала санкції на ще 18 російських нафтових танкерів і чотири судна зі зрідженим природним газом, повідомив уряд у четвер, 17 жовтня.

До України наближається антициклон, який спричинить заморозки у більшості регіонів країни.

У Великій Британії стартувало публічне розслідування отруєння нервово-паралітичною речовиною “Новічок” британської громадянки Дони Стерджес – у 2018 році в місті Еймсбері, що поблизу Солсбері.

З 2017 року хакери з Північної Кореї викрали криптовалюти на суму близько $3 млрд, якими вони фінансують ядерні і ракетні програми КНДР.