Польсько-білоруський кордон будуть охороняти спеціальні підрозділи прикордонної служби

Джерело: RMF24

Польща планує розгорнути спеціально підготовлені підрозділи прикордонної служби для охорони кордону з Білоруссю у другій половині 2025 року.

Процес набору до цих підрозділів розпочнеться найближчими тижнями, після чого новобранці пройдуть навчання. Очікується, що нові підрозділи будуть призначені для безпосередньої охорони кордону, зосереджуючи увагу на забезпеченні фізичної безпеки.

Метою цих заходів є припинення незаконних міграційних шляхів, організованих злочинними угрупованнями за підтримки білоруських та російських служб.

Крім того, раніше президент Польщі підписав документ, що спрощує процес вступу до поліції, повідомила канцелярія глави держави.

Наприклад, протягом доби 14 жовтня польські прикордонники зафіксували понад 60 спроб незаконного перетину кордону з Білорусі. Серед затриманих мігрантів – особи з Афганістану, Сомалі та Ємену. Одному з іноземців знадобилася медична допомога, яку йому надали польські прикордонники, після чого його передали рятувальникам.

4 жовтня стало відомо, що Польща почне будівництво перших елементів ліній посиленої оборони на своїх кордонах з Росією та Білоруссю до кінця 2024 року. Стосовно цього порушували питання ще у травні, казав прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. За його словами, країна укріплятиме східний кордон через зростаючу нелегальну міграцію з Білорусі.

17 жовтня у Брюсселі президент Володимир Зеленський спільно з прем’єр-міністром Грецької Республіки Кіріакосом Міцотакісом підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки. Зокрема Греція зобов’язалася надавати додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.

17 жовтня Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти китайських компаній, які причетні до виробництва далекобійних безпілотників “Гарпія” для російської армії.

Письменник і журналіст Станіслав Асєєв, який у 2024 році пішов добровольцем на фронт, звільняється зі Збройних сил України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 18 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Разом з тим, у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Народній депутатці від “Слуги народу” Ірині Кормишкіній (дівоче прізвище Аллахвердієва) оголосили підозру в незаконному збагаченні на понад 20 мільйонів гривень.