Нідерланди не проти, щоб Україна використовувала F-16 на території РФ

Джерело: кореспондент “Укрінформу”

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що його країна не проти, щоб Україна використовувала передані винищувачі F-16 для ударів по території Росії.

Перед початком зустрічі очільників оборонних відомств НАТО в Брюсселі він нагадав, що перша партія F-16 – вже в українському повітряному просторі, й важливо дотримуватися міжнародного права.

“А міжнародне право не містить жодних обмежень щодо відстані. Міжнародне право не зупиняється на кордоні чи за 100 км від кордону. Тому ми дозволяємо Україні використовувати F-16 для самооборони. Це може знадобитися для перехоплення ракет або для ударів, наприклад, по аеродромах Росії. Отже, військові цілі”, – сказав він.

Брекельманс додав, що питання підтримки України є ключовими й закликав активізувати зусилля союзників задля стримування російської агресії.

17 жовтня Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти китайських компаній, які причетні до виробництва далекобійних безпілотників “Гарпія” для російської армії.

Письменник і журналіст Станіслав Асєєв, який у 2024 році пішов добровольцем на фронт, звільняється зі Збройних сил України.

Посол України у Великій Британії та колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що мобілізація жінок в Україні є неприйнятною, проте до неї можуть вдатися у разі крайньої необхідності.

Наказом Генерального прокурора Андрія Костіна 17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника звільнено з адміністративної посади за власним бажанням. 

Німецьке видання Bild опублікувало статтю про те, що влада України всерйоз розглядає можливість відновлення запасів ядерної зброї. Своєю чергою, радник президента з питань комунікацій Дмитро Литвин назвав заяву “нісенітницею”, пояснивши, що неможливо відновити запаси за кілька тижнів.