«Нічого нового в ньому немає»: президент Литви про «план перемоги» Зеленського

Джерело: Delfi, Європейська правда

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що він не побачив нічого нового в “плані перемоги” України. За його словами, багато з пунктів документа є аспектами, щодо яких члени ЄС досі не домовились.

“Там немає нічого нового. Є те, що ми хотіли зробити, але не змогли, на Вільнюському саміті з приводу запрошення України стати членом НАТО, після цього те ж саме повторилося у Вашингтоні. Ще є пункт про дозвіл атакувати російські військові об’єкти на її території, ми цього теж не зробили. Третій пункт – постачання озброєння дальнього радіуса дії та іншого обладнання, дуже конкретного. Поки що ми цього не робимо, ми далекі від перемоги. Це причинно-наслідкові зв’язки, що само собою зрозуміло”, – сказав Науседа.

Він вважає, що більшість пунктів – це те, про що західних партнерів просили й раніше, але ті досі цього не зробили.

“Деякі рішення залежать від Сполучених Штатів Америки, багато рішень також пов’язані з нашими рішеннями – рішеннями Євросоюзу. Але я хочу сказати, що ці основні елементи плану Зеленського – це наша невиконана домашня робота”, – заявив президент Литви.

“Отже, нічого нового в цьому плані немає, і я не бачу якихось вагомих питань, винесених на стіл переговорів. Йдеться лише про нашу готовність і зобов’язання підтримувати Україну”, – наголосив він.

Напередодні, 16 жовтня, Президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді представив українцям свій “план перемоги”. У соцмережах вже відреагували на документ.

Загалом план містить п’ять ключових пунктів:

  1. Запрошення України в НАТО.
  2. Зміцнення оборони: продовження операцій на території РФ, спільне з партнерами збиття російської авіації, розширення використання українських БпЛА і ракет, зняття обмеження на використання зброї по території РФ, доступ до розвідданих партнерів.
  3. Розміщення комплексного неядерного пакету стримування, який захистить Україну від агресії РФ.
  4. Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій.
  5. Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи. Контингент США зможуть замінити українські військові.

Зеленський додав, що другий, третій та четвертий пункти мають таємні додатки, які презентували партнерам.

Ірландський актор Баррі Кеоган приєднався до зіркового складу фільму “Гострі картузи”.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Результати нового дослідження свідчать, що жінки можуть бути стійкішими до стресу від космічного польоту, ніж чоловіки, та швидше відновлюватися після повернення на Землю.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.