Створені ШІ фото з секснасиллям щодо дітей у відкритому доступі досягли критичної точки

Джерело: The Guardian

За даними фонду Internet Watch Foundation (IWF), зображення з сексуальним насиллям щодо дітей, які створюють з допомогою штучного інтелекту, почали частіше потрапляти у відкритий доступ в інтернеті.

За оцінками фонду, кількість подібного контенту, яка останніми місцями розповсюджується в інтернеті, досягла критичної точки. Зокрема за останні шість місяців виявлено більше контенту, аніж за 2023 рік загалом.

Фонд повідомив, що майже весь знайдений контент був у загальнодоступних розділах інтернету, а не у даркнеті, доступ до якого можливий лише зі спеціалізованих браузерів.

Т. в. о. гендиректора IWF Дерек Рей-Хілл повідомив, що рівень складності виявлених зображень свідчить про те, шо ШІ створював їх на основі фото та відео реальних дітей, які зазнали насилля.

“Останні місяці показали, що ця проблема не зникає і насправді тільки погіршується”, – сказав він.

Один з аналітиків IWF розповів, що ситуація з забороненим контентом, створеним ШІ, досягли критичної точки, коли правоохоронці та влада не можуть зрозуміти, чи зображено на фото дитину, яка реально потребує допомоги.

Окрім фото, створених ШІ, де зображені реальні особи, які пережили насилля, IWF знаходив і дипфейкові порновідео, де порнографію переробляли так, щоб вона нагадувала насильство щодо дітей.

У минулих доповідях IWF повідомляв, що ШІ використовував зображення знаменитостей, “омолоджуючи” їх до дитячого віку, щоб використати у сценаріях сексуального насилля. У деяких випадках ШІ використовували для “роздягання” дітей на фото, на яких вони в одязі.

Понад половина знайденого IWF забороненого контенту за останні шість місяців були на російських та американських серверах, а також на японських та нідерландських.

Вісім із десяти повідомлень про заборонені фото, знайдені на просторах всесвітньої павутини, надходили від звичайних громадян, які знаходили їх на загальнодоступних вебсайтах, зокрема на форумах чи у галереях ШІ.

Сьогодні, 18 жовтня, в Україну повернули тіла 501 полеглого українського військового.

З 22 по 31 жовтня українці отримають перші виплати в рамках програми “Національний кешбек”. Загалом 646 378 людей отримають 37,2 млн грн, накопичених за покупки, здійснені в вересні.

Заступниця міністра освіти і науки України Надія Кузьмичова в інтерв’ю “РБК-Україна” повідомила, що рівень знань українських підлітків відстає на два роки, що може негативно вплинути на розвиток країни.

Служба безпеки спільно з Нацполіцією затримали ще двох поплічників РФ, які підпалювати військові автівки та релейні шафи Укрзалізниці.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вважає, що “план перемоги”, представлений президентом Володимиром Зеленським, буде переоцінений після президентських виборів у США.