Мобілізація з 18 років, запрошення в НАТО та ядерна зброя: головне з інтерв’ю Зеленського

Джерело: інтерв’ю Зеленського в ефірі “Єдині новини”

Сьогодні, 18 жовтня, Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю українським журналістам, в якому розповів про “план перемоги”, мобілізацію, ядерну зброю та результати переговорів з союзниками.

Про план перемоги

Глава держави розповів, що представив “план перемоги” союзникам, зокрема США й “фідбек був відразу”. За його словами, найближчим часом команда Білого Дому прибуде до Києва.

Він додав, що Україна домовилася зі США, що кожні 2-3 тижні отримуватиме новий пакет допомоги на суму 500-750 мільйонів доларів.

Тимчасово окуповані території

Зеленський вважає “серйозною проблемою” внесення тимчасово окупованих територій України до Конституції РФ.

“У будь-якому разі ми не можемо визнавати території, які окуповані, територіями Російської Федерації. Це один із найскладніших викликів, які є. Усі розуміють, що те, що зробив Путін, вписав у свою Конституцію деякі наші території – це серйозна проблема”, — заявив глава держави.

Переговори з РФ

Зеленський сказав, що якщо партнери хочуть, щоб Україна почала переговори з Росією, то ми повинні бути на рівних умовах, а для цього союзникам потрібно посилити Україну.

“Ви хочете, щоб ми з рускімі розмовляли? Посильте нас, щоб ми сиділи рівноправно. Дайте invitation [запрошення в НАТО] і зброю… Позитив цього плану – він не залаштунковий, він розрахований, що рускі повинні знати, що ви нам це даєте і ми будемо це використовувати, якщо вони не хочуть закінчити війну”, — заявив він.

Запрошення в НАТО та ядерна зброя

За словами Зеленського, європейські партнери не мають іншої альтернативи замість вступу України до НАТО. Він додав, що також не буде такого, що США схилятимуть України до чогось проти її волі.

“Так, вони [країни НАТО] можуть нам сказати про заморожений конфлікт. Питання: що буде післязавтра? Чому Путін не буде повністю окуповувати Україну? Це буде спроба повторити 2022 рік. І тут ніхто нічого не гарантує й руку вгору не підіймає”, — сказав Зеленський.

Він додав, що вважає, що Україна має бути в НАТО й аргументом цьому має бути те, що під час Будапештського меморандуму “ми віддали ядерну зброю і нам гарантували безпеку й територіальну цілісність”.

“Якби Україна не віддавала ядерну зброю, це була б саме та парасолька, яка є в інших ядерних держав. НАТО краще на сьогодні ніж будь-який вид зброї. Тим більш такий загрозливий. Але ми не отримали нічого за це… Ті країни, які є підписантами Будапештського меморандуму, не зупинили Росію”, — сказав він.

Президент додав, що Україна не збирається створювати ядерну зброю.

Глава держави зазначив, що зі США Україна “набагато ближча до НАТО, ніж колись була”. Однак у Німеччині залишився скепсис щодо вступу країни до Альянсу. 

Мобілізація з 18 років

Президент розповів, що партнери хотіли б, щоб в Україні зменшили мобілізаційний вік, але “ми поки що не бачимо причин, для яких потрібно запроваджувати ці зміни. Я вважаю, що зараз це небезпечно”, — сказав Зеленський.

Він додав, що бронювання від мобілізації має бути справедливим, а моделі, які поки що представив уряд, “не дуже справедливі”.

Експорт дронів

Зеленський заявив, що виключає експорт українських дронів, оскільки це “дуже небезпечно” й потребує особливої уваги.

“Я попросив міністра оборони подумати, які можуть бути моделі. Але я виключаю, наприклад, момент експорту, він дуже небезпечний — якщо ми експортуємо комусь, а воно потім може бути в Росії”, — сказав він.

За його словами, вже є домовленості про те, що Україна отримає 4−5 мільярдів доларів на власне виробництво до кінця цього року.

  • Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.
  • Букви розповіли, як ЗМІ та користувачі соцмереж відреагували на “план перемоги” Зеленського.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс в п’ятницю, 18 жовтня, заявив, що країнам НАТО потрібно обговорити умови отримання Україною запрошення до членства та приєднання до Альянсу у відповідь на “план перемоги” Зеленського.

Українського правозахисника, журналіста, громадського діяча та військовослужбовця Максима Буткевича звільнили з російського полону. Про це центру ZMINA повідомив його батько.

Член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Геннадій Кривошея повідомив, що в м’ясі, яке постачають українським військовослужбовцям, виявили голки. 

Сьогодні, 18 жовтня, Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю українським журналістам, в якому розповів про “план перемоги”, мобілізацію, ядерну зброю та результати переговорів з союзниками.

Воїни ЗСУ та спецпризначенці ГУР звільнили та зачистили від російських окупантів населений пункт Кругляківка Куп’янського району Харківської області.