Чоловік, у якого констатували смерть мозку, прийшов до тями коли йому вирізали органи

Джерело: The Guardian

У США державні та федеральні посадові особи розслідують справу Ентоні Томаса Гувера, який прийшов до тями, коли медики вирізали його органи. Перед цим вони констатували у нього смерть мозку.

Про інцидент National Public Radio та новинній станції Кентуккі WKYT розповіла родина чоловіка.

Посадовці з федеральної системи закупки органів наполягають, що є певні заходи, які повинні запобігати історії, яка сталась з Гувером, однак родина чоловіка вважає, що їх досвід свідчить про те, що системі потрібні зміни.

Сестра Гувера, Донна Рорер, повідомила, що інцидент трапився ще у жовтні 2021 року. Тоді її брата доставили у лікарю Baptist Health Hospital у Річмонді через передозування наркотиками.

Згодом медики сказали Донні, що у Гувера немає жодних рефлексів чи мозкової активності, відтак вони від’єднають його від системи життєзабезпечення. Тоді ж лікарі сказали, що Гувер дав дозвіл на пожертвування своїх органів у випадку смерті.

Лікарня перевірила, які його органи були придатними для пожертвування і там навіть провели церемонію на його честь.

Та за словами Донни, коли її брат вже нібито мав бути мертвим, вона помітила, як він розплющив очі і слідкував за її рухами.

“Нам сказали, що це просто рефлекси – просто нормальне явище. Хто ми такі, щоб ставити під сумнів медичну систему?”, – розповіла вона.

Приблизно за годину після того, як в операційній почали вирізати органи Гувера, з неї вийшов лікар.

“Гувер не готовий. Він прийшов до тями”, – сказав він.

Медик додав, що Донна повинна забрати брата додому і забезпечити йому комфорт, бо він навряд чи проживе довго. З того часу вона доглядає за Гувером.

Всі деталі про операцію свого брата вона дізналась лише у січні, від колишнього працівника лікарні Baptist and the Kentucky Organ Donor Affiliates (Koda). Він зв’язався з Донною перед тим, як надіслати лист у комітет Конгресу США, який у вересні провів слухання щодо перевірки організацій з закупки органів.

Колишній медик у листі написав, що бачив, як Гувер почав “битись” на операційному столі і “явно плакати”.

Після розголосу у лікарні сказали, що безпека пацієнтів для них – найвищий пріоритет.

“Ми тісно співпрацюємо з нашими пацієнтами та їхніми родинами, щоб гарантувати, що побажання наших пацієнтів про донорство будуть виконані”, – мовиться у заяві лікарні.

У Koda додали, що ніколи не вирізали органи у живих пацієнтів і не зазнавали тиску, щоб робити таке.

Попри це, генеральна прокуратура Кентуккі та федеральне агенство, яке контролює закупку органів, почали розслідування.

Зазначається, що увага ЗМІ до справи Гувера може мати й негативні наслідки, зокрема підірвати систему трансплантації органів, а такої операції потребують понад 100 000 осіб.

Професор медичної етики вважає, що такі випадки як з Гувером зазвичай “поодинокі, і ми сподіваємось, що зможемо розібратись у них і запобігти повторенню”.

Та Донна заявила, що має право на розголос, оскільки це може дати сміливості іншим родинам висловитись чи врятувати ще одне життя.

“Він робив… спроби сказати, що він тут, але його ігнорували. Зрештою, вони зупинили процедуру, тому що він подавав забагато ознак життя. Глибоко в душі я знала, що щось відбувається, але я порівняла це з Давидом та Голіафом. Хто я така, щоб йти проти медичної системи?”, – сказала вона.

На мітингу в Детройті 18 жовтня кандидат у президенти США Дональд Трамп на 20 хвилин залишився без мікрофона. 

Відомий освітянин, директор однієї зі шкіл Києва Дмитро Ламза опинився у розшуку ТЦК, хоча оновлював дані та отримав відстрочку. Чоловік звинувачує у цьому Укрпошту.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро підтвердив плани щодо передачі винищувачів Dassault Mirage-2000 на початку 2025 року та навчання українських пілотів для їх експлуатації. Це він оголосив під час спільної пресконференції з головою МЗС України Андрієм Сибігою.

З вечора 18 жовтня російські окупанти розпочали чергову масовану атаку по Україні, випустивши загалом понад сотню повітряних засобів.

У тимчасово окупованому Луганську підірвали автівку з російським майором Дмитром Первухою. Він загинув.