Помер психолог Філіп Зімбардо – автор відомого «Стенфордського тюремного експерименту»

Джерело: The Associated Press, Stanford Prison Experiment

Помер Філіп Зімбардо, психолог, що провів “Стенфордський тюремний експеримент”, що мав на меті дослідити психологічний досвід ув’язнення. Йому був 91 рік.

Стенфордський університет оголосив, що Зімбардо помер 14 жовтня у своєму будинку в Сан-Франциско. Причина смерті не повідомляється.

Суть експерименту

У дослідженні 1971 року Зімбардо і група аспірантів набрали студентів, які мали б два тижні імітувати в’язницю в підвалі будівлі на території Стенфордського кампусу.

Дослідження було припинено через шість днів, оскільки студенти, які грали охоронців, стали виявляти психологічне насильство (особливо вночі, коли вони думали, що відеокамери вимкнені), а ті, хто грав ув’язнених, стали тривожними, емоційно пригніченими і розлюченими.

Джерело: Stanford Prison Experiment

Зімбардо критикували за те, що він взяв на себе роль керівника — став активним учасником дослідження і перестав бути нейтральним спостерігачем.

“Результати нашого дослідження були шокуючими і несподіваними”, – пізніше Зімбардо напише у співавторстві з одним із аспірантів, який брав участь у проєкті.

Експеримент тепер використовується на заняттях з психології для вивчення психології зла та етики психологічних досліджень за участю людей, повідомили в Стенфордському університеті.

Зімбардо також досліджував явища переконання, гіпнозу, культів, сором’язливості, часової перспективи, альтруїзму і співчуття.

У Зімбардо залишилися дружина Крістіна Маслач Зімбардо, троє дітей і четверо онуків.

Звільнена з полону поліціянтка з Маріуполя Мар’яна Чечелюк поділилася світлиною зі своїм коханим Владиславом Андріановим, який також нещодавно повернувся в Україну.

Тім Шіхі, республіканець, який балотується до Сенату США в Монтані, заявив, що в нього стріляли на війні в Афганістані. Однак його слова поставили під сумнів.

В суботу, 19 жовтня, в Запоріжжі представник ТЦК під час суперечки з місцевими жителями здійснив постріли в повітря.

Кількість поранених внаслідок російських обстрілів Запоріжжя зросла до восьми людей.

Нещодавно, зі слів уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, стало відомо, що Росія примусово утримує…