Операція у Курській області стимулює РФ обмінювати військовополонених – ISW

Джерело: ISW

За оцінками аналітиків, українська операція в Курській області, ймовірно, все більше стимулює Росію брати участь в обміні військовополоненими.

Зокрема 18 жовтня Україна та Росія провели обмін військовополоненими – четвертий обмін з початку української операції у Курській області в серпні 2024 року. 19 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна повернула 95 військовополонених.

Серед повернених – українські військовослужбовці, які на початку 2022 року захищали “Азовсталь” у Маріуполі, українські нацгвардійці, військовослужбовці Держприкордонслужби України та інші українські військові.

Своєю чергою, 18 жовтня Міноборони Росії заявило, що російська влада також повернула 95 російських військовополонених і що Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) виступили посередником в обміні.

В Українському координаційному штабі з лікування військовополонених зазначили, що багато українських військовополонених, які повернулися, мали важкі захворювання та тяжкі поранення, а також втратили вагу через тортури та недоїдання в російському полоні.

Як зауважили аналітики, частота обміну військовополоненими між Україною та Росією значно зросла з початку української операції в Курській області 6 серпня. При цьому вказано, що обидві сторони обміняли загалом 267 військовополонених кожна під час трьох окремих обмінів.

Для порівняння, Росія та Україна провели лише три обміни військовополоненими з 1 січня по 6 серпня 2024 року.

У новому друкованому номері глянцю “ELLE Україна” вперше в історії журналу з’явилася обкладинка, для зйомки якої позували сім дружин та два чоловіки очільників держав, котрі стали почесними гостями IV Саміту перших леді та джентльменів, заснованого пані Оленою Зеленською.

20 жовтня Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про перші результати перевірки стосовно набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю. Службове розслідування показало, що 61 прокурор Хмельниччини має інвалідність, тоді як 80% з них отримали її до початку повномасштабного вторгнення. 

19 жовтня міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький та міністр з питань Європи та закордонних справ Франції Жана-Ноеля Барро обговорили питання стратегічних комунікацій, а також протистояння загрозам інформаційної війни, яка ведеться Росією. 

20 жовтня командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк повідомив, що за тиждень з 13 по 20 жовтня Сили оборони ліквідували 9590 російських військових. Також вдалося знищити щонайменше п’ять ракет та збити 295 ворожих БпЛА.

Глава РФ Володимир Путін підтримав ідею відродити спортивні паради на Червоній площі. Відповідні марші регулярно проходили біля стін Кремля у роки правління Йосипа Сталіна та припинилися після смерті диктатора.