ЗСУ просунулися на Куп’янському напрямку – ISW

Джерело: ISW

Росіяни активно діють на Донеччині та наступають у Курській області, тоді як ЗСУ мають частковий успіх на Куп’янському напрямку.

За даними аналітиків, нещодавно війська РФ просунулися на території основного “українського плацдарму” в Курській області та продовжили бої в цьому районі 19 жовтня.

Геолокаційні знімки від 18 жовтня свідчать про те, що російські сили просунулися на захід від Руської Конопельки, що розташована на сході від Суджі.

Російські військові блогери повідомляли про просування військ РФ поблизу Мартинівки (на північний схід від Суджі) та про те, що вони захопили більшу частину Плехового, частково його оточивши (село розташоване на південний схід від Суджі).

Згідно з інформацією російських джерел ISW, 19 жовтня ЗСУ провели контратаки в межах основного “українського плацдарму” в Курській області.

Російські джерела, серед яких – Міноборони РФ, заявляли, що ЗСУ контратакували поблизу Леонідово, Любимівки та Зеленого Путі (на південний схід від Коренево).

Також ворог продовжував наступальні дії на півночі Харківської області в районі Вовчанська та Стариці 18 і 19 жовтня.

19 жовтня російські окупанти здійснили наступ на південний схід від Куп’янська, активізувавши механізовану атаку з ротою військових. Геолокаційні знімки показують, що загарбники просунулися вздовж вулиці Лугової на південному заході Кругляківки.

Підрозділи ЗСУ, які відбили цю атаку, повідомили, що під час російського штурму було знищено 8 БТР і 3 танки противника, а також пошкоджено ще 6 одиниць бронетехніки.

Аналітики ISW зауважили, що це просування російських військ сталося в кількох метрах від річки Оскіл і є “частиною зусиль російського командування щодо встановлення плацдарму” безпосередньо на цій річці, щоб тиснути на “виступ” ЗСУ на півночі між Куп’янськом-Вузловим і Глушківкою, а також на ширший “виступ” ЗСУ на південь від Кругляківки.

18 жовтня Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що українські війська відтіснили окупантів з Кругляківки в період з 7 по 14 жовтня, знищивши взвод особового складу ворога в цьому населеному пункті.

У новому друкованому номері глянцю “ELLE Україна” вперше в історії журналу з’явилася обкладинка, для зйомки якої позували сім дружин та два чоловіки очільників держав, котрі стали почесними гостями IV Саміту перших леді та джентльменів, заснованого пані Оленою Зеленською.

20 жовтня Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про перші результати перевірки стосовно набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю. Службове розслідування показало, що 61 прокурор Хмельниччини має інвалідність, тоді як 80% з них отримали її до початку повномасштабного вторгнення. 

19 жовтня міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький та міністр з питань Європи та закордонних справ Франції Жана-Ноеля Барро обговорили питання стратегічних комунікацій, а також протистояння загрозам інформаційної війни, яка ведеться Росією. 

20 жовтня командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк повідомив, що за тиждень з 13 по 20 жовтня Сили оборони ліквідували 9590 російських військових. Також вдалося знищити щонайменше п’ять ракет та збити 295 ворожих БпЛА.

Глава РФ Володимир Путін підтримав ідею відродити спортивні паради на Червоній площі. Відповідні марші регулярно проходили біля стін Кремля у роки правління Йосипа Сталіна та припинилися після смерті диктатора.