Виробник дронів DJI судиться з Пентагоном через звинувачення у співпраці з армією Китаю

Джерело: Reuters

Китайський виробник дронів DJI подав до суду на Міністерство оборони США за внесення до списку компаній, котрі нібито співпрацюють з військовими КНР, заявивши, що це помилкове рішення, яке завдало йому значної фінансової шкоди.

Найбільший у світі виробник дронів DJI, який продає більш ніж половину всіх комерційних дронів у США, звернувся до окружного судді у Вашингтоні з проханням вилучити його із списку Пентагону, де він зазначений як “китайська військова компанія”, наголосивши, що він “не належить і не контролюється китайськими військовими”.

У позові DJI йдеться про те, що через “незаконне і помилкове рішення Міністерства оборони” компанія “втратила ділові угоди, була затаврована як загроза національній безпеці, і їй було заборонено укладати контракти з багатьма федеральними урядовими установами”.

Також в компанії додали, що “американські та міжнародні клієнти розірвали контракти з DJI і відмовляються укладати нові”.

Як розповіли у виданні, до списку компаній, які несуть загрозу нацбезпеці США, потрапило багато великих китайських фірм, зокрема авіаційна компанія AVIC, виробник мікросхем пам’яті YMTC, компанія China Mobile та енергетична компанія CNOOC.

Американські законодавці неодноразово висловлювали занепокоєння, що дрони DJI становлять загрозу для передачі даних, спостереження та національної безпеки, що компанія відкидає.

Минулого місяця Палата представників Конгресу США проголосувала за те, щоб заборонити нові дрони від DJI працювати в США. Законопроєкт очікує на рішення Сенату США.

У межах досудового розслідування фактів незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення за участі менеджерів одного з профспілкових об’єднань та інших юридичних осіб працівники ДБР провели низку процесуальних дій. За матеріалами ДБР арештовані свердловини, з яких незаконно видобували мінеральну воду на сотні мільйонів гривень.

На міжнародній конференції в Гельсінкі 60 країн підтримали пункт 8 Формули миру Зеленського щодо екологічної безпеки. Міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук закликала до світової консолідації для визнання екологічних злочинів РФ та створення умов для чистого майбутнього.

У новому друкованому номері глянцю “ELLE Україна” вперше в історії журналу з’явилася обкладинка, для зйомки якої позували сім дружин та два чоловіки очільників держав, котрі стали почесними гостями IV Саміту перших леді та джентльменів, заснованого пані Оленою Зеленською.

20 жовтня Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про перші результати перевірки стосовно набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю. Службове розслідування показало, що 61 прокурор Хмельниччини має інвалідність, тоді як 80% з них отримали її до початку повномасштабного вторгнення. 

19 жовтня міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький та міністр з питань Європи та закордонних справ Франції Жана-Ноеля Барро обговорили питання стратегічних комунікацій, а також протистояння загрозам інформаційної війни, яка ведеться Росією.