Астрофотограф показав «вогняне кільце» над Тихим океаном

Джерело: Space.com

Астрофотографу Адітя Мадхавану вдалося зазнімкувати Місяць, який затуляє собою Сонце в небі над островом Пасхи (Чилі) в Тихому океані.

Фото: Aditya Madhavan

Як розповіли у виданні, явище кільцевого сонячного затемнення вдалося побачити багатьом поціновувачам незвичайного положення небесних тіл, які спеціально прибули для цього на острів Пасхи.

Подія трапилася 2 жовтня – її могли спостерігати жителі південної півкулі Землі. Натомість на острові “вогняне кільце” можна було побачити в оточенні культових кам’яних статуй моаї.

Астрофотограф Адітя Мадхаван розповів, що зйомку кільцеподібного сонячного затемнення було не складно планувати, але на місці в нього виникли деякі складнощі.

Під час небесного явища чоловік був на вершині неактивного вулкана Рано Кау і мав із собою кілька спеціальних пристроїв, зокрема три камери.

Одна з них мала об’єктив “риб’яче око”, за допомогою якого можна створювати ширококутні композиції. Інша камера знімала через телескоп зі стандартним сонячним фільтром для білого світла. Третя – астрономічна – робила знімки через сонячний телескоп.

“До дня затемнення я не мав реального уявлення про те, як виглядає місце спостереження. Тому пошуки місця, щоб налаштувати все обладнання, були трохи складними”, – поділився він.

Згідно з повідомленням, напередодні затемнення астрофотограф був стурбований тим, що хмари можуть закрити огляд затемнення. За його словами, острів Пасхи розташований на південь від тропіків і оточений величезним океаном, тому погана погода тут трапляється часто.

“На щастя, прогноз був на мою користь, і в день затемнення були переважно поодинокі хмари та слабкі пориви вітру”, – додав Мадхаван.

Фотографію кільцевого сонячного затемнення вдалося зробити о 14:06 за місцевим часом за допомогою телескопа Lunt H-alpha. У тій частині Землі явище під час максимальної фази тривало 5 хвилин 48 секунд.

Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare) провів планування нападу Росії на Литву в 2027 році. У змодельованому сценарії російської атаки на НАТО альянсу знадобиться десять днів, щоб застосувати п’яту статтю. Тоді як німецькі війська відіграватимуть головну роль у захисті країн Балтії.

Глава французького МЗС Жан-Ноель Барро наголосив, що Париж відкритий до ідеї негайного запрошення України до НАТО, але переговори із союзниками з цієї теми триватимуть.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 20 жовтня. З початку доби вже відбулося 167 бойових зіткнень.

Український письменний, журналіст і публіцист Віталій Портников окреслив процес інтеграції України в НАТО, пояснивши ключові етапи, які має пройти наша країна, щоб стати повноправним членом альянсу. Він також виділив основні виклики, що можуть затягнути цей процес.

У межах досудового розслідування фактів незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення за участі менеджерів одного з профспілкових об’єднань та інших юридичних осіб працівники ДБР провели низку процесуальних дій. За матеріалами ДБР арештовані свердловини, з яких незаконно видобували мінеральну воду на сотні мільйонів гривень.