США розслідують витік надсекретних даних щодо планів Ізраїлю помститися Ірану

Джерело: CNN

США розслідують витік секретних даних розвідки, що стосуються планів Ізраїлю завдати удару по Ірану. Витік, який став публічним у п’ятницю, привернув увагу після того, як документи були опубліковані в Telegram на акаунті під назвою “Middle East Spectator”.

Документи, датовані 15 і 16 жовтня, мають гриф “цілком таємно” і позначки, які обмежують доступ до них лише для США та їхніх ключових союзників, таких як Австралія, Канада, Нова Зеландія та Велика Британія. Один з американських посадовців підтвердив їх автентичність і висловив занепокоєння через цей витік.

Зміст документів описує підготовку Ізраїлю до можливого удару по Ірану, зокрема переміщення боєприпасів та навчання ізраїльських військово-повітряних сил із використанням ракет класу “повітря-поверхня”. Ці дії розглядаються як частина підготовки до потенційного військового удару по Ірану.

Розслідування ведеться для встановлення осіб, які могли мати доступ до документів. Кожен такий витік автоматично стає об’єктом розслідування ФБР разом із Пентагоном та американськими розвідувальними службами. Однак ФБР, Пентагон і Національне агентство геопросторової розвідки відмовилися коментувати ситуацію.

Один з американських чиновників зазначив, що ці два документи становлять серйозну загрозу, хоча й не катастрофічну, але головне занепокоєння полягає в тому, чи є інші документи, які ще не стали публічними.

На міжнародній конференції в Гельсінкі 60 країн підтримали пункт 8 Формули миру Зеленського щодо екологічної безпеки. Міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук закликала до світової консолідації для визнання екологічних злочинів РФ та створення умов для чистого майбутнього.

У новому друкованому номері глянцю “ELLE Україна” вперше в історії журналу з’явилася обкладинка, для зйомки якої позували сім дружин та два чоловіки очільників держав, котрі стали почесними гостями IV Саміту перших леді та джентльменів, заснованого пані Оленою Зеленською.

20 жовтня Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про перші результати перевірки стосовно набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю. Службове розслідування показало, що 61 прокурор Хмельниччини має інвалідність, тоді як 80% з них отримали її до початку повномасштабного вторгнення. 

19 жовтня міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький та міністр з питань Європи та закордонних справ Франції Жана-Ноеля Барро обговорили питання стратегічних комунікацій, а також протистояння загрозам інформаційної війни, яка ведеться Росією. 

20 жовтня командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк повідомив, що за тиждень з 13 по 20 жовтня Сили оборони ліквідували 9590 російських військових. Також вдалося знищити щонайменше п’ять ракет та збити 295 ворожих БпЛА.