Рютте застеріг КНДР від участі у війні проти України

Джерело: Марк Рютте/X

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте застеріг КНДР від відправлення військ до Росії для участі у повномасштабній війні проти України.

Це “означатиме значну ескалацію”, зазначив Рютте.

Глава НАТО вже обговорив ситуацію з президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем. Раніше розвідка Сеула поінформувала, що КНДР перекинула до Росії 1500 солдатів. Нині вони проходять підготовку на сході Росії, після чого їх планують відправити на лінію фронту в Україну.

Раніше Рютте заявив, що альянс поки не має підтверджень активної участі північнокорейських солдатів у військових діях. Однак відзначив масштабну допомогу Москві з боку Пхеньяну у вигляді озброєнь, технологій і розробок, що викликає занепокоєння у партнерів Україн.

Раніше у Південній Кореї заявили, що участь військ КНДР у війні Росії проти України є “серйозною загрозою безпеці” та пообіцяли зреагувати.

Зауважимо, за даними Національної розвідувальної служби Південної Кореї (NIS), КНДР вирішила відправити на допомогу РФ у війні проти України 12 000 своїх військових.

Тоді як згідно з даними очільника ГУР МОУ Кирила Буданова, росіяни вже займаються підготовкою близько 11 000 північнокорейських військових.

Підготовка триває на сході РФ і, за оцінками розвідки, вони будуть готові до участі у війні вже з 1 листопада.

На початку тижня у міноборони Південної Кореї заявили, що повідомлення про те, що північнокорейські військові відправились на допомогу Росії, “цілком ймовірні” і, скоріш за все, КНДР відправить до РФ ще більше солдатів.

Україна стверджує, що солдатів з КНДР відправили, аби вони допомагали росіянам запускати свої балістичні ракети. У ЗМІ повідомили, що кілька північнокорейців загинули унаслідок ракетного удару по ТОТ Донеччини.

Цю інформацію підтвердив голова Центру протидії дезінформації України Андрій Коваленко, який у своєму телеграм-каналі написав, що військові інженери з КНДР контролюють процес запуску озброєння і деякі з них вже загинули.

Українське джерело у розвідці повідомило, що невідомо, на яку ділянку фронту можуть направити північнокорейців. Одне з припущень – що їх розташують уздовж кордону замість російських військових, які зараз там перебувають, щоб перекинути їх на фронт в Україні.

  • За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.
  • Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час конференції у Києві заявив, що залучення військ Північної Кореї для вторгнення Росії в Україну було б серйозною ескалацією війни.
  • Американський канал CNN оприлюднив кадри того, що КНДР відправила 1500 солдатів до Росії на військовий вишкіл, що підтверджує дані розвідки Південної Кореї (NIS).

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте застеріг КНДР від відправлення військ до Росії для участі у повномасштабній війні проти України.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 21 жовтня.  Загалом, від початку цієї доби, відбулося 107 бойових зіткнень.

Південна Корея розглядає план відправки в Україну відповідної кількості персоналу, включно з офіцерами розвідки та експертами щодо Північної Кореї. Відповідний крок влада країни може погодити після того, як КНДР відправила солдатів на підтримку Росії. 

Очільник Пентагону Ллойд Остін нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення українські військові організовували засідки у Київській області на російські танки з коктейлями Молотова у руках. Тоді як нині українське військо має у своєму розпорядженні найкращі у світі БпЛА для знищення росіян.

Військово-морські сили України вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використання безпілотних систем у морських операціях REPMUS 24. Під час навчань система DELTA інтегрувалась з іншими бойовими системами, що дозволило обмінюватися даними та розмежувати “свої” та “ворожі” сили. Це значно покращило управління операціями та підвищило рівень координації дій учасників маневрів.