Кличко відсторонив Прокопіва після журналістського розслідування

Джерело: Віталій Кличко/Телеграм

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про тимчасове відсторонення свого заступника Володимира Прокопіва від виконання обов’язків у Київській міській державній адміністрації. Рішення очільник погодив після розслідування проєкту Bihus.Info стосовно статків посадовця.

Розслідувачі оприлюднили матеріали щодо численних об’єктів нерухомості, котрі родина Прокопіва придбала під час його роботи на посаді. Зокрема серед виявленого – квартири та комерційні приміщення у столиці, придбані за значно нижчими цінами від ринкових.

Тоді як розслідування, оприлюднене вже 21 жовтня, повідомило, що близькі до Прокопіва особи – Олександр Поштарюк та Андрій Стеценко – отримали у власність щонайменше шість об’єктів колишнього комунального майна. Раніше вказані особи нібито допомогли родині Прокопіва придбати елітну нерухомість.

Кличко звернувся до правоохоронних та антикорупційних органів, аби перевірити оприлюднені журналістами підозри. Тоді як відсторонення Прокопіва мер назвав необхідним для забезпечення об’єктивності розслідування.

Своєю чергою, Прокоів заявив, що, відповідно до європейської практики, готовий звільнитися для того, щоби будь-які слідчі органи могли безперешкодно провести розслідування його діяльності як посадовця без жодних втручань.

Читайте також: Ворогам – закон, друзям – закордон: як втеча «слуги» Дмитрука демонструє кризу держави

Раніше у Сполучених Штатах пояснили, що в Україні можуть зробити більше для боротьби з корупцією у країні. Як зауважив речник Державного департаменту Метью Міллер, влада США давно веде відповідні діалоги з урядом в Україні.

Загалом у США позитивно оцінюють конкретні кроки України в боротьбі з корупцією, та, однак наголошують, що можна зробити більше.

Зауважимо, 5 грудня 2023 року пані посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що такі реформи, як боротьба з корупцією, судочинства та корпоративного управління, зміцнять довіру українських союзників та бажання продовжувати допомагати й інвестувати в Україну. Брінк зауважила, що це рекомендація, натомість рішення, як рухатися далі, залежить від українського керівництва і народу.

“Однак, я вказала б на три сфери, на яких ми зосереджені, – це боротьба з корупцією, корпоративне управління та реформа системи правосуддя, – заявила вона.

Також пані посол нагадала, що Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт щодо посилення незалежності САП. Водночас вона порадила розглянути рекомендації G7 та ЄС, які, можуть зробити САП ще сильнішою.

За результатами за 2023 рік Україна додала три бали в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI), що є одним із найкращих результатів у світі за минулий рік.

Також Україна стала однією з 17 країн в цьогорічному СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за весь час.

Тепер Україна має 36 балів зі 100 можливих й посідає 104 місце зі 180 країн. Загалом з 2013 року Україна додала 12 балів в Індексі сприйняття корупції.

Зокрема, Росія у 2023 році втратила 2 бали й із 26 балами посідає 141 місце у списку. Білорусь також втратила 2 бали та посідає 98 місце.

Показник Румунії залишився без змін (46 балів, 63 місце), тоді як Польща втратила ще 1 бал (54 бали, 47 місце). Словаччина додала 1 пункт та теж набрала 54 бали (47 місце).  Молдова, як і Україна, додала 3 бали та наздогнала Угорщину, бали якої не змінились, тому вони розділити 76 місце із 42 балами.

У 2023 світові лідери CPI майже не змінилися. Очолює список Данія – 90 балів, за нею йде Фінляндія – 87 балів, Нова Зеландія – 85 балів та Норвегія – 84 бали.

  • Працівники Державного бюро розслідувань  викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина у незаконному збагаченні. Під час обшуків у них виявили майже 6 мільйонів доларів готівкою.
  • У Полтаві правоохоронці викрили керівника благодійної організації, якого підозрюють у продажі гуманітарних автомобілів, призначених для потреб ЗСУ. За інформацією пресслужби прокуратури, підозрюваний причетний до продажу 50 автомобілів на загальну суму 7 мільйонів гривень.
  • Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.

Згідно з першими результатами інструментально-лабораторних досліджень, які були проведені спеціалістами Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки, у ґрунтах на деокупованих територіях Миколаївщини виявили підвищений вміст важких металів (миш’яку, свинцю, міді, цинку) та залишків вибухових речовин. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані у день початку триденного саміту країн БРІКС.

У США помер очільник організації FETÖ Фетхуллах Гюлен, екстрадиції якого Туреччина вимагала від США через нібито його причетність до спроби державного перевороту 15 липня 2016 року.

Російське МЗС викликало посла Німеччини Олександра Ламбсдорфа, якому висловили протест через створення регіонального штабу морського командування НАТО у східнонімецькому місті Росток.

Вдова російського опозиціонера Олексія Навального Юлія заявила, що планує бути кандидатом на президентських виборах у Росії після режиму Володимира Путіна.