Петро Порошенко розповів, що потрібно зробити для перемоги України

Джерело: “Європейська Солідарність

Лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко представив план дій для забезпечення перемоги України. Він наголосив, що Україні потрібно швидко приймати рішення і діяти.

1. Захист і забезпечення українських військових

“Першочергова увага має бути приділена ЗСУ. Я вимагаю, щоб було затверджено і оприлюднено список, яким ми маємо забезпечити кожного українського воїна. Йдеться про мотивацію для людини, яка йде служити в ЗСУ, що вона захищена і забезпечена. Що є в цьому списку? Кевларовий шолом, бронежилет, розгрузка, радіостанція, на відділення – мінімум 2-3 прилади нічного бачення, необхідна кількість радіостанцій на відділення. Необхідні детектори дронів кожному воїну”, – говорить Порошенко.

Він нагадав про програму “Save Soldiers”, закликавши прийняти її. Порошенко переконаний, що це найбільш ефективний спосіб мотивувати солдатів.

“По мобілізації – вона має бути справедливою включно з бронюванням, демобілізацією і можливістю ротацій”, – зазначає лідер “ЄС”.

2. Фортифікації

“Фортифікації – це те, що має фінансуватися за рахунок будівництва доріг. Хочу наголосити, що про фортифікації ми говорили з літа минулого року. Росіянам для побудови лінії Суровікіна було достатньо 2 місяці. Були там і “зуби дракона”, і капоніри, були і бліндажі в три накати, були і десятикілометрові мінні поля. А в нас фортифікації не будуються, не існує другої, третьої лінії оборони. Не існує заздалегідь підготовлених позицій”, – констатує Порошенко.

3. Спеціальний фонд для ЗСУ

П’ятий Президент наголосив, що потрібно створити спеціальний фонд для програм Збройних Сил, кошти з якого буде заборонено використовувати для будь-яких інших сфер.

4. Виробництво української зброї

Порошенко підкреслює важливість розвитку власного виробництва зброї в Україні, зазначаючи, що підприємства оборонно-промислового комплексу зазнають з значного тиску з боку правоохоронних органів і судових процесів, що загрожує їхньому існуванню.

Він стверджує, що Україна здатна виготовляти сучасну зброю, включаючи ракети та дрони, що є кращим варіантом, ніж отримувати вживану техніку з-за кордону.

Лідер “ЄС” закликає до створення окремої програми фінансування для оборонно-промислового комплексу, яка б підтримувала підприємства, продукція яких довела свою ефективність на фронті.

5. Санкції проти РФ

Наступна позиція – це посилення санкцій проти Росії.

“Ми маємо лише один критерій ефективності санкцій: це скорочення російського експорту. В Росії експорт не має перевищувати 200 мільярдів доларів на рік, тоді в Путіна просто фізично не буде коштів фінансувати війну”, – констатує Порошенко.

Порошенко наголошує на необхідності координувати українські санкції із західними, вказуючи на відсутність дій у цьому напрямку. Він зазначає, що Україні слід дублювати санкції Європейського Союзу та США, особливо щодо осіб, пов’язаних з ФСБ, які залишаються на волі в Україні. Порошенко вважає це неприйнятним і вірить, що існують всі можливості для ослаблення російської розвідки, пропаганди та економіки.

6. Перехід економіки на воєнні рейки

Порошенко наголошує на необхідності переходу української економіки на воєнні рейки. Він підкреслює, що платники податків із вищим податковим навантаженням мають отримувати захист від держави, що є ключовим критерієм для формування економічної політики.

“Економіка повинна мати фіскальне стимулювання. Коли замість того, щоб обкласти податками ігорку, табачку, алкоголь, оббирають чесних платників податків, найманих працівників, це може призвести до того, що економіка піде в тінь, люди будуть продовжувати виїжджати з країни, і у нас просто фізично не буде кому працювати”, – застерігає Порошенко.

Він також нагадав, що “Європейська Солідарність” запропонувала перерозподілити з нецільових статей на користь воєнних потреб 236 млрд грн. За словами Порошенка, зарплати держчиновників не мають перевищувати грошове забезпечення військових на фронті.

7. Боротьба з корупцією

“Критично потрібно повернути довіру суспільства до української держави. Це надважливий пункт. Більше 74% українців сьогодні обурює корупція. Державні інституції мають відповідати чітким європейським критеріям. Ми зробили необхідні реформи публічного сектору, необхідні конкурсні процедури. Вони, на жаль, були знищені. Ми маємо їх відновити”, – констатує Порошенко.

8. Членство в НАТО

“І ключове – це наше членство в НАТО. Питання запрошення є надактуальним. Запрошення має кореспондуватися з реформами і безпековими гарантіями. Нас задовільнить, якщо членство в НАТО Україна отримає в перший день миру”, – наголошує Петро Порошенко.

“Ми маємо приймати швидко рішення, швидко їх реалізовувати, швидко реформувати країну. Це – наші ефективні кроки з наближення нашої перемоги”, – підсумував він.

  • Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.
  • Букви розповіли, як ЗМІ та користувачі соцмереж відреагували на “план перемоги” Зеленського.

У 2024 році частка матеріалів екологічної тематики в онлайн-медіа становить лише 1,4% від загальної кількості публікацій. Цей показник знизився на 0,6% проти 2021 року, коли він становив 2%. Згідно з думкою експертів ІМІ, падіння відбулося через переорієнтацію інформаційної уваги журналістів на війну. Проте таке зміщення фокуса є небезпечним, адже екологічні питання, зокрема наслідки воєнних дій, залишаються важливими для довгострокового розвитку України.

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен закликала Берлін нарешті відмовитися від ілюзій стосовно РФ Про це вона заявила на зустрічі глав МЗС країн Північної Європи, у якій брала участь також представниця Німеччини Анналена Бербок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 22 жовтня. Ситуація на Покровському та Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.

Згідно з першими результатами інструментально-лабораторних досліджень, які були проведені спеціалістами Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки, у ґрунтах на деокупованих територіях Миколаївщини виявили підвищений вміст важких металів (миш’яку, свинцю, міді, цинку) та залишків вибухових речовин. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані у день початку триденного саміту країн БРІКС.