Вже завтра чекаємо перші північнокорейські війська у Курській області – Буданов

Джерело: The War Zone

Очікується, що вже завтра перші північнокорейські війська прибудуть до Курської області на допомогу Росії, повідомив начальник Головного управління розвідки оборони України Кирило Буданов.

Ця інформація надходить у той момент, коли Сеул розглядає можливість відправки радників і важкого озброєння в Україну у відповідь на розгортання Пхеньяном в Росії понад 12 000 солдатів, включаючи елітні підрозділи спеціальних операцій.

Чекаємо перші підрозділи завтра на Курському напрямку, — зазначив Буданов. — На цей момент незрозуміло, скільки і як вони будуть оснащені. Побачимо через кілька днів, – додав він.

За словами глави ГУР, 2600 північнокорейських військових до кінця жовтня перекинуть в Курську область.

Війська КНДР будуть вмотивовані — у них вдома є сім’ї, які можуть бути страчені, якщо справи підуть погано, — пояснив він.

22 жовтня президент Володимир Зеленський ще раз підтвердив, що в РФ є близько 12 тисяч військовослужбовців з КНДР.

Присутність північнокорейських військ у Росії “підвищує ймовірність того, що Південна Корея може вирішити напряму постачати артилерійські снаряди Україні залежно від рівня військової співпраці між Росією та Північною Кореєю”.

Разом з тим, Південна Корея – не єдина країна, котра розглядає посилення підтримки України через розгортання військ з Півночі.

Так, міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив в неділю, що європейським країнам настав час переглянути ідею президента Франції Емманюеля Макрона щодо введення військ в Україну.

Якщо інформація про те, що російські загони вбивць оснащені північнокорейськими боєприпасами та військовослужбовцями, підтвердиться, ми повинні повернутися до “черевиків на землі” та інших ідей, запропонованих Макроном, — наголосив Ландсбергіс.

Своєю чергою, президент Південної Кореї Юн Сук Йоль у понеділок поспілкувався з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте. Рютте закликав Сеул надіслати делегацію до НАТО “для обміну даними та запропонував посилити співпрацю в оборонній промисловості та безпековий діалог між Південною Кореєю, Україною та НАТО, щоб відповісти, якщо Північ надішле більше солдатів до Росії”.

Раніше Рютте застеріг КНДР від відправлення військ до Росії для участі у повномасштабній війні проти України.

Це “означатиме значну ескалацію”, зазначив Рютте.

у Південній Кореї заявили, що участь військ КНДР у війні Росії проти України є “серйозною загрозою безпеці” та пообіцяли зреагувати.

Зауважимо, за даними Національної розвідувальної служби Південної Кореї (NIS), КНДР вирішила відправити на допомогу РФ у війні проти України 12 000 своїх військових.

Тоді як згідно з даними очільника ГУР МОУ Кирила Буданова, росіяни вже займаються підготовкою близько 11 000 північнокорейських військових.

Підготовка триває на сході РФ і, за оцінками розвідки, вони будуть готові до участі у війні вже з 1 листопада.

На початку тижня у міноборони Південної Кореї заявили, що повідомлення про те, що північнокорейські військові відправились на допомогу Росії, “цілком ймовірні” і, скоріш за все, КНДР відправить до РФ ще більше солдатів.

Україна стверджує, що солдатів з КНДР відправили, аби вони допомагали росіянам запускати свої балістичні ракети. У ЗМІ повідомили, що кілька північнокорейців загинули унаслідок ракетного удару по ТОТ Донеччини.

Цю інформацію підтвердив голова Центру протидії дезінформації України Андрій Коваленко, який у своєму телеграм-каналі написав, що військові інженери з КНДР контролюють процес запуску озброєння і деякі з них вже загинули.

Українське джерело у розвідці повідомило, що невідомо, на яку ділянку фронту можуть направити північнокорейців. Одне з припущень – що їх розташують уздовж кордону замість російських військових, які зараз там перебувають, щоб перекинути їх на фронт в Україні.

  • За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.
  • Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час конференції у Києві заявив, що залучення військ Північної Кореї для вторгнення Росії в Україну було б серйозною ескалацією війни.
  • Американський канал CNN оприлюднив кадри того, що КНДР відправила 1500 солдатів до Росії на військовий вишкіл, що підтверджує дані розвідки Південної Кореї (NIS).

У 2024 році частка матеріалів екологічної тематики в онлайн-медіа становить лише 1,4% від загальної кількості публікацій. Цей показник знизився на 0,6% проти 2021 року, коли він становив 2%. Згідно з думкою експертів ІМІ, падіння відбулося через переорієнтацію інформаційної уваги журналістів на війну. Проте таке зміщення фокуса є небезпечним, адже екологічні питання, зокрема наслідки воєнних дій, залишаються важливими для довгострокового розвитку України.

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен закликала Берлін нарешті відмовитися від ілюзій стосовно РФ Про це вона заявила на зустрічі глав МЗС країн Північної Європи, у якій брала участь також представниця Німеччини Анналена Бербок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 22 жовтня. Ситуація на Покровському та Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.

Згідно з першими результатами інструментально-лабораторних досліджень, які були проведені спеціалістами Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки, у ґрунтах на деокупованих територіях Миколаївщини виявили підвищений вміст важких металів (миш’яку, свинцю, міді, цинку) та залишків вибухових речовин. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані у день початку триденного саміту країн БРІКС.