Правоохоронці викрили російських агентів, які готували теракт у Києві

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки та Нацполіція викрили агентів російського ГРУ, які готували теракт в українській столиці.

У результаті спецоперації затримано двох осіб, які за вказівкою ворога повинні були змайструвати саморобний вибуховий пристрій і підірвати його в одному з людних місць у Києві.

Росія прагнула, аби внаслідок теракту загинуло якомога більше цивільних українців. Мета – поширення панічних настроїв серед громадян.

Для виконання завдання ворожа спецслужба дистанційно завербувала 20-річну мешканку Запоріжжя, яка у телеграмі шукала швидкого заробітку.

Після вербування фігурантка отримала інструкції з виготовлення вибухового пристрою підручними компонентами.

За вказівкою ворога, вона мала використати два мобільних телефони з під’єднаними детонаторами з пластидом. Їх вона повинна була дістати з замаскованого схрону. Геолокацію схрону фігурантка повинна була отримати напередодні теракту.

Встановлено, що затримана перебувала на зв’язку з кадровим співробітником російського ГРУ, який перебуває на тимчасово захопленій частині території Запорізької області.

До співпраці з агресором агентка залучила й свого 26-річного співмешканця. Перед вчиненням теракту обидва мали виконати “контрольне” завдання російської спецслужби – підпалити декілька одиниць військової техніки ЗСУ в районі Запоріжжя.

Щоб запобігти злочину контррозвідники СБУ затримали обох зрадників “на гарячому”, коли вони намагалися підпалити бойову машину піхоти (БМП), яка виконувала завдання на південному фронті.

На місці події у затриманих вилучено знаряддя злочину та мобільні телефони із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою без права внесення застави. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Сьогодні, 23 жовтня, міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що є докази того, що війська Північної Кореї знаходяться в Росії.

Латвійська Національна рада з питань електронних медіа (NEPLP) заблокувала доступ до 17 російських вебпорталів, що публікують пропагандистський контент. Це рішення було ухвалене після аналізу контенту ресурсів, наданого іншим відомством.

Міністерство оборони кодифікувало і дозволило використання безпілотного наземного робота “Тарган”, розробленого українськими інженерами.

Вищий антикорупційний суд України задовольнив позови Міністерства юстиції щодо народної артистки України Таїсії Повалій та застосував щодо неї санкції, конфіскувавши майно та права на пісні.

Відомо, що Росія вербує в’язнів для війни в Україні, але нещодавній аналіз ВВС свідчить, що тепер приєднатись до армії РФ також закликають людей, які ще не постали перед судом.