У РП затримали українця за сприяння в незаконному перетині мігрантами кордону з Білоруссю

Джерело: Підляський відділ Прикордонної служби РП

Протягом доби польські прикордонники зафіксували майже 40 спроб порушення державного кордону з території Білорусі. Водночас затримано двох пособників у незаконному перетині кордону, зокрема громадян України й Естонії.

Згідно з повідомленням, спроби незаконного перетину польсько-білоруського кордону мали місце на ділянках, що охороняються прикордонними загонами в Кринках, Міхалові, Плаській та Наревці. У зоні відповідальності прикордонної застави в Кринках і Міхалові мігранти намагалися перетнути прикордонну річку Свіслоч.

“На ділянці службової відповідальності прикордонної застави в Міхалові мігранти, які були незадоволені тим, що не змогли перетнути кордон, напали на польські патрулі камінням і гілками дерев. Внаслідок інциденту ніхто не постраждав”, – йдеться в матеріалі.

Як зазначається, напередодні затримано двох пособників, які допомагали іноземцям потрапити далі на захід Європи.

“Громадянин України на автомобілі Opel перевозив чотирьох іноземців, які нелегально в’їхали до Польщі з Білорусі”, – розповіли польські прикордонники.

Тоді як у гміні Сейни прикордонники затримали громадянина Естонії, який на автомобілі BMW також перевозив чотирьох іноземців, які всупереч чинним правилам незаконно перетнули білорусько-литовський кордон, а потім потрапили з Литви до Польщі. Іноземців передали литовській стороні за спрощеною реадмісією.

Проти громадянина Естонії та України тривають подальші слідчі дії.

Сприяння в організації незаконного перетину кордону карається позбавленням волі на строк до восьми років. Одночасно розпочинається адміністративне провадження проти іноземців, затриманих за пособництво та тих, хто легально проживає у Польщі, з метою винесення рішення про їх повернення до країни походження. Їм також буде заборонений в’їзд до країн Шенгенської угоди на термін від 5 до 10 років.

На саміті БРІКС голова КНР Сі Цзіньпін відмовився від російського автопрому, віддавши перевагу китайському лімузину преміум-класу.

Авіакомпанія British Airways заявила, що зупиняє польоти до Тель-Авіва до кінця березня 2025 року на тлі посилення бойових дій між Ізраїлем та “Хезболлою” на півдні Лівану, а також через зростання напруженості на Близькому Сході.

23 жовтня Рада Європейського Союзу остаточно схвалила виділення Україні кредиту у 35 мільярдів євро коштом відсотків від заморожених російських активів.

Меган Л. Гарсія з Орландо, штат Флорида, подала судовий позов проти розробника платформи Character.ai, звинувативши компанію у смерті свого 14-річного сина Сьюелла.

На українському ринку продовжується зростання ціни на картоплю. Експерти прогнозують, що на внутрішній ринок ще в першій половині сезону надійдуть суттєві обсяги імпортної продукції.