Генсек ООН виступив на саміті БРІКС: реакція громадськості

Джерело: Голос Америки, ООН

Генеральний секретар Організації об’єднаних націй  Антоніу Гутерреш сьогодні, 24 жовтня, в День ООН, виступив на саміті БРІКС у російській Казані. У своїй промові він закликав до “справедливого миру”.

“Нам потрібен мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї. (…) Усюди ми повинні підтримувати цінності Статуту ООН, верховенство права та принципи суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності всіх держав”, – заявив він.

Гутерреш також зауважив, що присутні на саміті країни представляють майже половину населення планети, і привітав їхню прихильність “багатосторонності та міжнародному розв’язанню проблем”.

“Потрібна спільнота націй, яка працює як одна глобальна сім’я, щоб подолати глобальні виклики”, – сказав Генсек ООН.

Відповідаючи Гутеррешу на його зауваження щодо “глобальної сімʼї”, російський президент Володимир Путін зазначив: “Ми так і живемо”, та додав, що в родинах “інколи доходить і до бійки”.

Виступ Гутерреша викликав обурення громадськості. Частину користувачів соцмереж обурив сам факт того, що Генсек приїхав на саміт і тиснув руку президенту РФ.

Джерело: скриншот із соцмереж

“Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй, потискає руку російському військовому злочинцю Путіну на саміті БРІКС, організованому Росією в Казані. Путін розшукується Міжнародним кримінальним судом за військові злочини на окупованій території України. ООН, що ви робите?”

Джерело: скриншот із соцмереж

Джерело: скриншот із соцмереж

” Генеральний секретар ООН з питань безпеки Антоніу Гутерреш зустрічається з президентом, який:
– розшукується за злочини проти людяності судом, створеним ООН;
– порушив резолюцію ООН, що призвело до вторгнення;
– надсилає та отримує зброю з КНДР, порушуючи резолюцію ООН.

Але всі посміхаються. “

Джерело: скриншот з соцмереж

Джерело: скриншот із соцмереж (більшість проголосували за перший варіант)

Багато користувачів зауважили, що сьогодні – День ООН, а Генеральний секретар проводить його на саміті БРІКС, в Росії. На цьому ж акцентував Президент України Володимир Зеленський.

Джерело: скриншот із соцмереж

Джерело: скриншот з соцмереж

Джерело: скриншот з соцмереж

Народний депутат 8 с кликання, а нині боєць ТрО Олександр Бригинець очікує жорсткої реакції України щодо цього.

Джерело: скриншот із соцмереж

Сам же Гутерреш з нагоди Дня ООН опублікував коротке привітання.

“У нашому неспокійному світі надії недостатньо. Надія вимагає дій та багатосторонніх рішень для миру, добробуту та процвітання планети. Надія вимагає, щоб усі країни працювали як одне ціле. Надія потребує ООН. У День ООН я закликаю всі країни підтримувати сяйво цього маяка для всього світу”.

Нагадаємо, Антоніу Гутерреш 22 жовтня прибув із неанонсованим візитом до російської Казані – у день початку триденного саміту країн БРІКС. Раніше він відмовився від участі у Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня.

Додамо, цього тижня Путін проводить зустріч із лідерами країн у Казані, серед них зокрема президент Китаю Сі Цзіньпін, прем’єр Індії Нарендра Моді та генсек ООН Антоніу Гутерреш.

 

Німецький політик Родеріх Кізеветтер закликав Захід зреагувати на участь північнокорейських військових у війні проти України шляхом військової відповіді. Він наголосив, що потрібно надати Україні крилаті ракети Taurus і JASSM, посилити ППО на заході країни та розглянути можливість відправки військових для навчання.

У РФ влада готується суттєво підвищити акцизи на нафтопродукти, аби наповнити федеральний бюджет, який наступного року має побити рекорд військових витрат

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 157 бойових зіткнень.

24 жовтня російські війська завдали удару по Олексієво-Дружківці в Краматорському районі на Донеччині. Внаслідок ворожої атаки зокрема по відділенню логістичної компанії “Нова пошта” загинули двоє осіб. 

У Лас-Вегасі помер американський сценарист, режисер і продюсер Аарон Кауфман, який разом із Шоном Пенном знімав фільм про перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну “Суперсила”.