Рух «Маніфест 42» закликав Зеленського накласти вето на закон про підвищення податків

Джерело: “Маніфест-42”

Громадський рух “Маніфест 42” закликав Президента України Володимира Зеленського накласти вето на закон № 11416-д про підвищення податків, оскільки він суперечить Конституції.

“Закон №11416-д запроваджує сплату податків “заднім числом”, а згідно зі статтею 58 Конституції України, закони не мають зворотної дії в часі. Звертаємо увагу Президента як гаранта Конституції на необхідність застосувати статтю 8, згідно з якою закони мають прийматися лише на основі Конституції”, – йдеться в повідомленні.

Як зауважили представники руху, підвищення податків “заднім числом” за нинішніх обставин не тільки незаконно, але й аморально.

“Скандал навколо прокурорів-інвалідів та розмірів їхніх пенсій актуалізував питання, куди підуть державні кошти від підвищення податків. Адже зʼясувалося, що суми пенсій окремих тилових силовиків вищі, ніж місячна прибутковість переважної більшості українських підприємств”, – наголосили в “Маніфесті 42”.

Водночас там додали, що в період війни бізнес взяв на себе відповідальність за утримання робочих колективів, створення нових робочих місць, сплату податків і допомогу ЗСУ.

“У цей час депутати та урядовці замість поповнення державного бюджету за рахунок ліквідації корупційних годівниць вирішили знову “подоїти” бізнес. До того ж робиться це з цинічним порушенням Конституції”, – говориться в дописі.

Громадський рух “Маніфест 42” також закликав Зеленського при застосуванні вето послатися й на 42 статтю Конституції, яка гарантує право на підприємницьку діяльність. Адже необхідність сплачувати податки “заднім числом”, як зазначається, ставить бізнес перед загрозами непередбачуваних ризиків і повного блокування роботи.

“Закликаємо підприємців продовжувати підтримку ЗСУ й обʼєднатись у боротьбі за права, гарантовані Конституцією. Сподіваємось, що Гарант Конституції буде на нашому боці, на стороні справедливості”, – резюмували представники руху.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, українські аграрії вже засіяли 5,37 млн га озимих культур. У лідерах за обсягами сівби – Волинська, Чернігівська та Полтавська областях.

З початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 664 злочини проти українських журналістів та медіа, свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа Інституту масової інформації.

Німецький політик Родеріх Кізеветтер закликав Захід зреагувати на участь північнокорейських військових у війні проти України шляхом військової відповіді. Він наголосив, що потрібно надати Україні крилаті ракети Taurus і JASSM, посилити ППО на заході країни та розглянути можливість відправки військових для навчання.

У РФ влада готується суттєво підвищити акцизи на нафтопродукти, аби наповнити федеральний бюджет, який наступного року має побити рекорд військових витрат

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 157 бойових зіткнень.