На Вінниччині ВЛК оформила інвалідність депутату, підозрюваному в замовному вбивстві

Джерело: Державне бюро розслідувань, Національна поліція України

На Вінниччині викрили керівництво та членів військово-лікарської комісії (ВЛК), які оформили інвалідність колишньому місцевому депутату, якого підозрюють у замовному вбивстві.

У січні 2023 року ВЛК визнала ексдепутата Жмеринської міської ради від “ОПЗЖ” особою з інвалідністю, відтак зняла його з військового обліку.

Фігуранту сімейний лікар надав висновок нібито про наявність у нього цирозу печінки, але діагноз встановили без проведення клінічних, лабораторних чи інструментальних досліджень. У такий спосіб ексдепутат отримав довідку про наявність в нього інвалідності.

Хоча цей документ чоловік отримав ще до повідомлення йому підозри у замовному вбивстві іншого депутата, але наявність довідки про непридатність могла б дозволити йому втекти за кордон після скоєння злочину. Депутат із цим висновком вже виїжджав до Польщі ще до повідомлення йому підозри.

Однак, у серпні 2023 року працівники ДБР все ж затримали підозрюваного.

У ході слідства судово-медична експертиза встановила, що у нього немає хвороби печінки.

На підставі зібраних доказів підозри отримали четверо медичних працівників. Серед них –  голова ВЛК, очільник лікарні та двоє лікарів–терапевтів, один з яких є членом комісії.

За скоєне їм загрожує до дев’яти років ув’язнення з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років .

Вирішується питання про обрання запобіжних заходів для підозрюваних.

  • В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонах.
  • Цього року 64 посадовці МСЕК отримали підозри у злочинах, 9 осіб уже засуджено. За ініціативою СБУ скасовано 4106 висновків про інвалідність, виданих на основі фіктивних документів. Про це повідомив Голова СБУ Василь Малюк після засідання РНБО.

Адміністратор NASA Білл Нельсон у п’ятницю, 25 жовтня закликав розслідувати дані ЗМІ про те, що засновник SpaceX Ілон Маск і президент Росії Володимир Путін підтримують регулярні контакти з кінця 2022 року.

В п’ятницю ввечері, 25 жовтня, ворог атакував українську столицю. Зафіксовано влучання у багатоповерхівку Києва.

За даними ЗМІ, китайський автовиробник Great Wall Motors розширює потужність своєї складальної лінії в Росії до 200 000 автомобілів з наступного року, прагнучи збільшити свою частку на російському автомобільному ринку.

Представники Гонконгу розповіли, що вони вперше виявили скам’янілості динозаврів у місті, на віддаленому та безлюдному острові.

В п’ятницю ввечері, 25 жовтня, російські війська дронами атакували Київ.