У НАЗК заявили, що конфіскувати статки керівників МСЕК неможливо

Джерело: голова НАЗК Віктор Павлущик в етері телемарафону

У Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, що конфіскувати статки очільників медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) неможливо.

Як пояснив Павлущик, за нормами чинного законодавства керівники МСЕК можуть бути покарані лише за те, що не внесли всі свої доходи у декларацію. Конфіскацію необґрунтованих активів законом не передбачено.

“Відповідно до діючого законодавства, представників МСЕК можна притягнути до відповідальності лише за недостовірне декларування. Є ще два інших елементи – це незаконне збагачення і необґрунтовані активи, як елементи фінансового контролю”, – сказав він.

Аби притягнути їх до відповідальності і за незаконне збагачення, і за необґрунтовані активи, спершу потрібно внести відповідні зміни до Кримінального та Цивільно-процесуального кодексів. НАЗК вже працює над цим, запевнив Павлущик.

Керівник НАЗК також зауважив, що до 2023 року працівники МСЕК зовсім не подавали декларацій про майно і доходи.

Що передувало?

Від початку жовтня правоохоронні органи здійснюють перевірки МСЕК у межах розслідування схем ухиляння від мобілізації. У межах перевірок у керівників МСЕК виявляли буквально мільйони гривень необґрунтованих доходів.

До прикладу, у керівниці Хмельницького обласного МСЕК під час обшуку виявили понад 2 мільйони доларів, 300 тисяч євро та понад 5 мільйонів гривень готівкою. В очільниці Миколаївської МСЕК правоохоронці виявили понад 450 тисяч доларів готівкою.

Ці випадки змусили центральну владу країни зібрати засідання РНБО, де ухвалили рішення про ліквідацію МСЕК. Також на тлі скандалу з МСЕК подав у відставку генеральний прокурор України Андрій Костін.

Представники компанії МХП, до якої належить Наша Ряба, стверджують, що використали не ідею Vandog, а ідею власної креативної команди, яку вони отримали раніше.

В американській розвідці повідомили, що Росія причетна до створення фейкового відео, на якому рвуть бюлетені у Пенсильванії.

Москва надала розвідувальну інформацію Тегерану за кілька годин до початку ізраїльської атаки на Іран, повідомляє телеканал телеканалу Sky News Arabia з посиланням на власні джерела.

Унаслідок ракетного удару РФ по Дніпру 25 жовтня загинуло четверо осіб, серед яких дружина та донька поліціянта.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заперечив, що взимку вартість картоплі сягне 50 гривень за кілограм.