США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства американської журналістки

Джерело: “Голос Америки

Федеральна прокуратура Нью-Йорка висунула обвинувачення генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) Рухоллі Базганді та ще трьом особам щодо змови з метою вбивства журналістки “Голосу Америки” Масіх Алінеджад у Брукліні у 2022 році.

Як зазначається, це перший випадок прямого звинувачення високопосадовця КВІР у змові з метою вбивства американської журналістки іранського походження Алінеджад, яка є критиком політики репресій жінок з боку режиму Ірану.

“Сьогоднішній обвинувальний акт розкриває весь масштаб змови Ірану з метою змусити замовкнути американську журналістку через критику іранського режиму”, – заявив директор ФБР Крістофер Рей.

У самому обвинувальному акті Базганді названо бригадним генералом КВІР.

Минулого року Міністерство фінансів США, вводячи санкції проти нього, назвало його співробітником контррозвідки і учасником змов з метою вбивства журналістів та інших осіб, які Тегеран вважає ворогами.

Своєю чергою, Алінеджад заявила, що ці висунуті звинувачення “показують, на що готова піти іранська влада, щоб змусити замовкнути її критиків”.

Як розповіли у виданні, невдалий замах на життя журналістки стався через рік після спроби її викрадення у 2021 році. ФБР заявило, що режим в Тегерані намагався вивезти журналістку в Іран.

Після спроби викрадення Алінеджад перебуває під захистом уряду США і часто переїжджає з одного безпечного місця до іншого. При цьому попри погрози, вона відмовляється припиняти свою роботу.

Загалом це не перші висунуті звинувачення, пов’язані зі змовою з метою вбивства Алінеджад.

Раніше федеральні звинувачення в спробі вбивства на замовлення були пред’явлені членам східноєвропейської злочинної організації, що мала зв’язки з Іраном.

МЗС Ірану не відповіло на прохання “Голосу Америки” надати коментар.

Якщо Україна продовжить дотримуватися своєї стратегії, експерти вважають, що Київ може програти війну вже у 2025 році. Цього результату ще можна уникнути, якщо український уряд і Захід вживуть невідкладних заходів, спрямованих на зміцнення обороноздатності та військового потенціалу країни.

Редколегія однієї з провідних американських газет The Washington Post повідомила, що не буде оголошувати про підтримку когось із кандидатів на президентських виборах – ані цього року, ані в майбутньому.

Реформа медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) не призведе до змін у виплатах пенсій з інвалідності. За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, виплати за інвалідністю продовжуватимуть нараховувати без змін.

Сьогодні, 27 жовтня, відзначається День української писемності та мови.

Колишня перша леді Мішель Обама виступила на підтримку віцепрезидентки Камали Гарріс у передвиборчій кампанії. Вона зосередила увагу на загрозах, які, на її думку, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп несе для здоров’я жінок.