Україна може програти війну у 2025 році, якщо дотримуватиметься своєї стратегії — експерти

Джерело: CEPA

Якщо Україна продовжить дотримуватися своєї стратегії, експерти вважають, що Київ може програти війну вже у 2025 році. Цього результату ще можна уникнути, якщо український уряд і Захід вживуть невідкладних заходів, спрямованих на зміцнення обороноздатності та військового потенціалу країни.

Представники науково-дослідницького інституту у Вашингтоні (CEPA) наголошують, що Росія продовжує досягати успіхів на кількох фронтах, особливо у Східній Україні. Це створює значний тиск на оборонні сили України, попри зусилля Києва реалізувати “План перемоги”. Цей план передбачає отримання більшої військової допомоги від Заходу, зняття обмежень на використання західного озброєння і рішучий контрнаступ.

Утім попри значні обсяги допомоги, включаючи сучасну зброю (таку як HIMARS, ракети Patriot і танки), Україна стикається з критичними обмеженнями на використання цієї зброї, що не дозволяє їй ефективно протистояти противнику.

Ключовим викликом залишається дефіцит живої сили, тоді як Росія використовує свої численні ресурси та залучає найманців, серед яких є й північнокорейські бійці.

Читайте також: Північна Корея заявила, що направлення будь-яких військ до Росії є «законним»

Високий рівень втрат серед українських військових і недостатнє поповнення особового складу загрожують здатності України продовжувати оборону. Армія намагається утримати широкий фронт протяжністю від Харкова до Херсона, що викликає занепокоєння щодо виснаження ресурсів та морального стану.

Експерти CEPA пропонують кілька заходів для зміни поточної траєкторії:

  1. Зниження вікових обмежень для військової служби: Це допоможе збільшити чисельність військових. Призов на строкову службу може бути поширено на молодших українців та українських біженців за кордоном у співпраці з європейськими країнами.
  2. Зняття обмежень на західну зброю: Надавши Україні дозвіл завдавати ударів по військових об’єктах на російській території, можна порушити критичні лінії постачання та командні структури Росії. Це змусить Кремль перерозподілити сили і зменшити тиск на українську інфраструктуру.
  3. Посилення підготовки збройних сил: Розширення програм навчання та підтримка передовими системами, такими як розвідка в реальному часі й засоби кібервійни, допоможуть Україні підвищити свою боєздатність.
  4. Посилення виконання санкцій проти Росії: Захід має надійно закрити лазівки в торгівлі з Росією, особливо через Індію та Китай, щоб ще більше послабити її економічну базу.
  5. Зміцнення східного флангу НАТО: Розгортання додаткових сил і техніки на східному кордоні НАТО слугуватиме стримуванням для Росії й додатковою підтримкою для України.

За відсутності таких змін у стратегічному підході Київ ризикує втратити контроль над ситуацією, що може призвести до виснаження ресурсів і падіння обороноздатності вже у 2025 році. Але за умови швидкого прийняття цих заходів перспективи України можуть покращитися, наблизивши її до досягнення сталого миру.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.

Народний депутат від “Слуги народу” Дмитро Гурін запевняє, що щиро не вбачає ні ризиків, ані проблем у тому, аби роздавати кошти партнерів, котрі ті передали на цільові програми в Україні. Принаймні так він відповів на запитання Букв на платформі X.

Президент України Володимир Зеленський прагне провести президентські вибори після закінчення війни, щоб усі громадяни, включно з військовими та біженцями, могли взяти участь у голосуванні.

У центрі Варшави (Польща) з’явилася інсталяція, де зображено українських військових, підписаних датами народження та загибелі. Утім на цих плакатах є помилки, зокрема одну військову помилково назвали загиблою.

Правоохоронні органи розслідують імовірний розстріл окупантами цивільного автомобіля та вбивство мирних жителів у місті Селидове на Донеччині.