Італія допоможе відновити Спасо-Преображенський собор в Одесі

Джерело: пресслужба посольства Італії в Україні

Італійська влада засудила атаки Росії Одесу та, зокрема, знищення Спасо-Преображенського собору. Як зауважила прем’єр-міністерка Джорджія Мелоні, італійські майстри, котрі мають унікальні навички реставрації, допоможуть Україні відновити цю пам’ятку архітектури.

У повідомленні уряду мовиться, що атаки в Одесі, загибель безневинних людей, руйнація Спасо-Преображенського собору глибоко засмучують владу Італії. Наголошується, що російські агресори руйнують зерносховища, позбавляючи їжі мільйони людей, які її потребують.

Вони руйнують нашу європейську цивілізацію, її священні символи. Італія, з її унікальним у світі досвідом в реєстраційній галузі, готова долучитися до відбудови собору та інших скарбів культурної спадщини України, – наголосила глава італійського уряду.

Зазначимо, що внаслідок нічного ракетного обстрілу зруйновано Спасо-Преображенський собор, який перебуває під захистом ЮНЕСКО. Серед пошкоджених внаслідок ворожої атаки обʼєктів – Будинок вчених та розташовані поруч будинки.

Довідка. Спасо-Преображенський кафедральний собор започаткували як проєкт у 1794 році, а в 1795 було закладено перший камінь. У 1936 році за часів сталінського терору його було зруйновано. Спершу казали про те, що собор було підірвано, але на початку 2000-х років, коли почалася його реставрація, архітектори виявили цілий фасад. З’ясувалося, що собор спершу розграбували, оскільки він був фанерований, а підлоги викладені плитами мармуру і граніту. Після цього його розібрали по камінчику.

Радянська влада на місці собору влаштувала розважальне місце, а на місці головного вівтаря — туалет. Під час заступництва академіка Володимира Філатова на місці вівтаря встановили фонтан з великою мармуровою вазою у вигляді квітки.

Собор остаточно відновили у 2005 році. Фонтан перенесли на місце першого міського фонтану на Соборній площі.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який копіював оболонку та структуру офіційного вебсайту Державної прикордонної служби України.