Deutsche Welle звільнило українську журналістку Маргариту Захарчук під час декретної відпустки: коментар видання (ОНОВЛЕНО)

Джерело: допис Маргарити Захарчук у Facebook, коментар Deutsche Welle для ІМІ.

Німецька організація Deutsche Welle звільнила українську журналістку Маргариту Захарчук, коли вона перебувала у декретній відпустці.

У дописі вона зауважила, що повідомлення про припинення співпраці їй надіслали за місяць до пологів, що призвело до великого стресу.

Маргарита Захарчук зауважила, що працювала у DW шість років. У повідомленні про звільнення їй написали, що “наразі немає необхідності у залученні додаткових штатних одиниць”.

“Замість якихось коментарів – сухе повідомлення про необхідність здати робочу техніку, викликало біль, тривогу і врешті нерозуміння, як таке може трапитися в цивілізованому суспільстві”, – наголосила журналістка.

Вона також зазначила, що перед виходом у декретну відпустку обговорила терміни повернення з керівником та колегами.

“Тому відповідь, що на момент неочікуваного звільнення місяць потому та досі представництво “Дойче Велле” не має вакансії для мене, звучить досить цинічно”, – додала вона.

Маргарита Захарчук також нагадала, що DW – це організація, яка активно виступає проти будь-яких форм дискримінації, зокрема гендерної, проводить чисельні заходи на підтримку прав жінок та рівних можливостей для них. Тому звільнення без подальшого працевлаштування є порушенням не тільки законодавства України, а й протирічить морально-етичним принципам та цінностям, які декларує DW.

“Наскільки мені відомо, рішення про моє звільнення було прийняте німецьким керівництвом, яке б дуже хотіло уникнути розмов про це навіть всередині організації. Я майже впевнена, що таке порушення морально-правових норм було б неприпустиме в Німеччині, адже профспілки, розголос та публічний тиск підсилюють юридичну компоненту. Я сподіваюся, що вирішення цієї ситуації стане свідченням того, що правова система в Україні – небезнадійна і демонструє прогрес”, – написала журналістка.

Вона також наголосила, що формальною причиною припинення співпраці стало закінчення строкового договору. Однак на строковий трудовий договір розповсюджуються всі трудові гарантії, зокрема необхідність подальшого працевлаштування вагітної жінки або працівниці з дітьми до 3 років.

“На це дається 3 місяці після звільнення. Три місяці минуло. Замість працевлаштування мені запропонували передати мої дані в службу зайнятості, яка буде займатися пошуком роботи для мене, тобто переклали свої обов’язки на державу. При цьому вони прекрасно розуміють, що знайти роботу жінці з немовлям в країні, в якій йде війна, буде вкрай складно”, – резюмувала журналістка.

ОНОВЛЕННЯ: після розголосу у ЗМІ Deutsche Welle пояснило причину звільнення Маргарити Захарчук у коментарі Інституту Масової Інформації (ІМІ).

“Зовнішнє фінансування проєкту, а відтак і її позиції, завершилося того ж дня. Видання Deutsche Welle дотримувалося всіх юридичних обов’язків роботодавця, передбачених українським трудовим законодавством, як протягом усього процесу, так і після 31 березня 2023 року”, – повідомила комуніканікаційниця DW Карла Гаґеманн.

Вона додала, що після повідомлення про припинення співпраці Маргариті Захарчук було перераховано повну компенсацію та запропоновано допомогу з пошуком нового місця роботи.

Сама Маргарита, за словами Гаґеманн, відмовилась від цієї пропозиції.

“Відтоді, коли пані Захарчук виїхала з України, DW підтримувало постійний зв’язок із нею й прозоро повідомляло їй всю інформацію”, – зазначила керівниця відділу корпоративних комунікацій DW.

  • 21 липня президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення з посади Вадима Пристайка, який був послом України у Великій Британії.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі офіційно завила, що не визнає результатів парламентських виборів у країні.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.