Піднято частину порома «Естонія», який загадково затонув 30 років тому

Джерело: ERR

У ніч на 25 липня норвезьке науково-дослідне судно Viking Reach провело операцію з підйому апарелі (рампи) порома “Естонія”. Вона має допомогти з’ясувати обставини, за яких судно затонуло у вересні 1994 року, унаслідок чого загинуло 852 особи.

Як розповіли у виданні, операція з підняття апарелі порома “Естонія” розпочалася ще минулого тижня. Водолази очищали рампу від ґрунту і поглиблювали дно, а також встановлювали кріплення.

Підняту апарель доправили в естонський порт Палдіскі, звідки її планують перевезти наземним транспортом на склад для подальших досліджень.

“Ми змогли зробити більше, ніж планували. Апарель дуже важлива для того, щоб ми змогли успішно провести розслідування (причин трагедії – ред.) “Естонії”, – пояснив керівник естонського Центру розслідувань інцидентів із безпеки Мярт Отс.

Як відомо, пором “Естонія” затонув наприкінці вересня 1994 року. Унаслідок катастрофи загинуло 852 людей, включно з громадянами Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції тощо. Катастрофа вважається найбільшою корабельною трагедією в Європі у мирний час.

Згідно з офіційною версією, пором “Естонія” зазнав краху через те, що під час шторму відійшов носовий візор і через автомобільну палубу всередину потрапила величезна кількість води, що спричинило перекидання і затоплення судна.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.