Норвегія спрямувала ще €22 млн до Європейського фонду миру для допомоги Україні

Джерело: пресслужба Європейської ради

ЄС та Норвегія домовилися про добровільний фінансовий внесок скандинавської країни до Європейського фонду миру у розмірі 250 мільйонів норвезьких крон (близько 22 мільйонів євро) для передавання військової техніки українській армії.

“Об’єднані зусилля ЄС і Норвегії у наданні військової допомоги Україні є взірцевим прикладом того, як синергія може примножити нашу підтримку України в її боротьбі проти російської агресії”, – прокоментував підписання угоди високий представник ЄС Жозеп Боррель

Варто зауважити, що рішення підтримати Україну через Європейський фонд миру добровільним фінансовим внеском влада Норвегія оголосила ще 14 лютого.

Укладена угода гарантує, що Норвегія зможе брати активну участь у постачаннях військової техніки в Україну.

Також у пресрелізі зазначається, що Норвегія робила внесок до Європейського фонду миру двічі. Загальний розмір внесених країною коштів становить 400 мільйонів крон (36,5 мільйона євро).

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи.