Біля берегів Італії виявили уламки давньоримського корабля віком 2000 років

Джерело: BBC

Неподалік від берегів Італії були знайдені уламки корабля часів Стародавнього Риму, яким понад 2000 років.

“Це виняткове відкриття є важливим прикладом корабельної аварії римського судна, яке зіткнулося з морськими небезпеками під час спроби досягти узбережжя, і вказує на старі морські торгові маршрути”, – йдеться у повідомленні.

Як розповіли у виданні, вантажне судно довжиною понад 20 метрів було виявлено біля порту Чівітавекк’я на глибині 160 метрів нижче рівня моря.

Судно, всередині якого було знайдено сотні римських амфор, датується приблизно 1-2 століттям до нашої ери.

У художньому загоні карабінерів поліції повідомили, що віднайдені керамічні вироби були переважно неушкоджені.

Нині невідомо, чи експерти вдаватимуться до спроб підняти корабель або його дорогоцінний вантаж із морського дна.

  • У ніч на 25 липня норвезьке науково-дослідне судно Viking Reach провело операцію з підйому апарелі (рампи) порома “Естонія”. Вона має допомогти з’ясувати обставини, за яких судно затонуло у вересні 1994 року, унаслідок чого загинуло 852 особи.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.