Що повинна зробити Україна, аби перемогти у контрнаступі на півдні – аналіз CNN

Джерело: CNN

Українські військові посилюють зусилля з прориву російської оборони на півдні, набираючи обертів після початку контрнаступу у червні.

Офіційні особи України мало повідомляли про те, які підрозділи направлені для посилення наступу, проте військові дали зрозуміти, приєднуються нещодавно підготовлені армійці, оснащені західною технікою, принаймні на південній ділянці фронту.

Виклики, з якими стикаються українці, мабуть, не стільки пов’язані з чисельністю, скільки з можливостями, підготовкою та координацією. Факторами, які є критичними, коли атакуюча сила стикається з такою системою захисту.

Фрагменти геолокаційного відео показують, що західна бронетехніка, така як бойові машини Bradley, була частиною нового нападу, і що в бій були втягнуті досвідчені підрозділи. Але сувора оперативна безпека з боку українців не дозволяє повноцінно оцінити, що робиться для перезавантаження контрнаступу.

Досі точаться дискусії щодо розміру додаткових зусиль.

“Ми не бачили жодних доказів атаки на рівні батальйону і, звичайно, жодних атак на рівні бригади. Якщо українці справді направляють повні батальйони та бригади зараз, як повідомляється, це означало б явний новий етап українського контрнаступу”, – сказав Джордж Баррос з Інституту вивчення війни

Українська бригада – це приблизно 3 тисячі військових.

Тижнями українські сили намагалися прорвати російські лінії через шари оборони: танкові пастки, щільні мінні поля та інші перешкоди. Згідно з деякими українськими свідченнями, вони вдалися до використання невеликих груп військових інженерів, які працювали в лісистій місцевості, щоб прорізати шлях через ці мінні поля або обійти їх.

Але навігація ними не зламає основу російської оборони. Супутникові знімки показують кілька шарів російських укріплень, інколи глибиною 20 кілометрів.

Попри поспішне навчання, частково в Західній Європі, українським силам, схоже, важко проводити операції загального збройного типу: використання різноманітних засобів для придушення та погіршення оборони Росії як у повітрі, так і на землі.

“Російські ударні вертольоти та винищувачі-бомбардувальники використовують слабкі місця в ППО України, що дозволяє росіянам завдавати ударів по українських сухопутних військах. Здійснити механізоване проникнення такого масштабу, коли супротивник має перевагу в повітрі, надзвичайно складно”, — говорить Баррос з ISW.

Аналітик Франц-Штефан Гаді після візиту на передову та тривалих розмов з українськими військовими зауважив, що операції Сил оборони є “більш послідовними, ніж синхронними”.

“Україні доведеться краще синхронізувати та адаптувати поточну тактику, без чого західне обладнання не виявиться тактично вирішальним у довгостроковій перспективі. Це відбувається, але робота йде повільно”, – пояснив він.

Гаді додав, що  українські війська, з якими він спілкувався, “занадто усвідомлюють, що відсутність прогресу часто більше пов’язана із застосуванням сил, поганою тактикою, відсутністю координації (між) підрозділами, бюрократичною тяганиною/внутрішньою боротьбою, радянським стилем мислення тощо”.

За його словами, це робить українців більш вразливими, коли вони намагаються просуватися, і є деякі докази цього в кількох відео, які з’явилися в соціальних мережах.

Залучення нових підрозділів цього тижня, схоже, дозволило українцям досягти деяких успіхів на південь від міста Оріхів, наблизившись до важливого російського центру Токмака приблизно за 20 кілометрів на південь від поточної лінії фронту.

Є й інші успіхи далі на схід, але в тих небагатьох передових звітах йдеться про безперервні російські авіаційні та артилерійські удари.

Член Легіону Свободи Костянтин Денисов каже, що бої були безжальними.

“Одним словом, це пекло. По всій лінії зіткнення йдуть бої зі стрілецької зброї, контрбатарейна боротьба. Їхні вертольоти парами прилітають і обстрілюють наші позиції, працюють штурмовики Су-25, скидають бомби на голови наших хлопців. Багато підрозділів стягнуто сюди, щоб спробувати не тільки зупинити наш рух, але й відбити втрачені позиції на певних ділянках”, — сказав він цього тижня “Радіо Свобода”.

Критичною потребою української армії є набрати імпульс і змусити російське командування зробити болісний вибір щодо того, де і як розгорнути свої підрозділи.

Поки рано говорити, чи український контрнаступ увійшов у більш динамічну фазу. ISW попереджає, що “такий вид проникнення стане одним із найскладніших завдань для українських сил”.

Російські підрозділи відчувають втому від бою . Підрозділи 58-ї загальновійськової армії безперервно воюють на Запоріжжі вже майже два місяці.

Їх командувача генерал-майора Івана Попова було звільнено на початку цього місяця за скаргу в міноборони Росії на ситуацію.

Більшість спостерігачів кажуть, що, навпаки, моральний стан українців залишається міцним.

Попри це Гаді стверджує, що “російські сили, навіть якщо вони сильно погіршені та не мають боєприпасів, ймовірно, здатні затримати, стримати або відбити наступ українців розміром у взвод або роту, якщо ці атаки не будуть краще скоординовані та синхронізовані вздовж ширшої лінії фронту”.

Деякі українські офіційні особи скаржилися, що очікування союзників були невиправданими, враховуючи глибину російської оборони та російську перевагу в повітрі, а також швидкість, з якою їм довелося створювати нові бригади.

Хоча вони вдячні за західне обладнання, таке як протимінні машини та касетні боєприпаси, вони кажуть, що потрібно набагато більше. F16 нейтралізували б перевагу Росії в повітрі; артилерія великої дальності прискорить ураження матеріально-технічного забезпечення російської армії.

За відсутності несподіваного краху російських ліній українські досягнення “ймовірно відбуватимуться протягом тривалого періоду часу і чергуватимуться з затишшям і періодами повільніших і більш жорстких зусиль, оскільки українці підходять до послідовних російських оборонних ліній і самі потребуватимуть допомоги та ротації”, кажуть в ISW.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.