У Середземному та Чорному морях окупанти утримують три носії крилатих ракет «Калібр» – ВМС ЗСУ

Джерело: ВМС ЗСУ.

Станом на ранок 5 серпня у Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”.

Відтак, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 7 ворожих кораблів, зокрема один носій крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 4 ракет.

Тим часом, у Середземному морі – 8 ворожих кораблів, зокрема два носії крилатих ракет “Калібр” загальним залпом до 24 ракет.

Натомість в Азовському морі на бойовому чергуванні – один ворожий корабель, ракетоносії – відсутні.

За добу, в інтересах РФ, прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили:

  • до Азовського моря – 26 суден, з них 2 судна рухалось з протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 3 судна.

У ВМС ЗСУ наголосили, що РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

Зазначимо, що в Україні триває 528-ма доба повномасштабного російського вторгнення. За цей час українські воїни знищили більш як 249 тисяч загарбників.

Зокрема, Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також, нашими захисниками було знищено 2 ударних БпЛА противника типу “Шахед-136”.

Крім того, підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 9 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…