У мережі розкритикували пропозицію радника міністра МВС Денисенка заборонити чоловікам виїжджати за кордон після війни

Джерело: Вадим Денисенко/Facebook

Радник міністр внутрішніх справ та керівник Інституту майбутнього Вадим Денисенко заявив, що після перемоги України у війні необхідно на три роки заборонити виїжджати чоловікам із країни. Така пропозиція викликала хвилю обурення у мережі.

“Інколи я думаю, а що б я хотів зробити після війни і, чесно, найбільше хочу пройти так званою дорогою святого Вінсента (це крайній захід Португалії вздовж океану до крайньої південно-західної точки Європи, до мису святого Вінсента). Але є одне “але”. Я впевнений, що навіть після війни потрібно продовжити заборону виїзду чоловікам за кордон ще, як мінімум, на 3 роки. Інакше ми просто не збережемося як нація”, – написав він.

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА “Крук”, політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран, прокоментував пропозицію Денисенка, заявивши, що потрібно не забороняти їхати, а мотивувати залишатися.

“На мою думку, будь-яке рабство деструктивне. Треба не забороняти їхати, а мотивувати залишатися. У першому випадку чоловіки все одно знайдуть можливість втекти. У другому – до нас почнуть повертатися ті, хто виїхав під час повномасштабного вторгнення. Наприклад, студенти. І останнє. А хто з тих, хто виїхав, тоді захоче повертатися в таку Україну???, — зауважив він.

Також, на його думку, такі висловлювання дуже дивно чути від Інституту майбутнього, який буквально “повертає країну до радянського минулого”.

“Пропоную не зупинятися, а запропонувати одразу забрати у всіх закордонний паспорт і повернути прописку”, — резюмував Таран.

Висловила свою думку стосовно заяви Денисенка й нардепка від партії “Європейська солідарність” Ірина Геращенко, наголосивши, що така пропозиція ніяк не корелюється зі вступом України в ЄС та НАТО.

“Заборона на виїзд чоловікам і після війни- це ніяке не майбутнє, а повернення в СРСР. Це ніяк не корелюється з нашим вступом в ЄС і НАТО. Ми свого часу боролися за безвіз. І це стимулювало внутрішні реформи. Будь які заборони стимулюють корупцію. Так дивно, що всі корупціонери і зрадники виїхали і під час воєнного стану. Як це трапилося? Хто за це відповість?”, – обурилася вона.

Своєю чергою, колишній нардеп та громадський діяч Борислав Береза зауважив, що така заборона “не спрацює”.

“Зрозуміло, що це дурня. Зрозуміло, що не спрацює та приведе до силових протестів, які після війни призведуть до знесення влади та скасування закону. Тому ця ідея помре на рівні ідеї. Але в мене є розуміння, що цей вкид, щоб відвернути увагу від чогось більше значного. Це що ж траплялося в Україні чи в Саудівській Аравії? Дуже цікаво”, – заявив він.

Водночас у соціальних мережах під постом Денисенка почалися активні обговорення серед користувачів. Більшість людей у коментарях зазначила, що подібні заборони нагадують їм “повернення до політики СРСР та якесь рабство”.

 

Скриншот із Facebook

Скриншот з Facebook

Скриншот із Facebook

Скриншот із Facebook

Варто зауважити, що після обурливої реакції на його пропозицію Денисенко вніс зміни до свого тексту, зокрема, навівши низку “можливих законних способів виїзду” чоловіків за кордон.

“Окремо хочу наголосити: чи мають бути законні способи виїзду (на лікування, в тому числі ПТСР, для військових, особливо тих, які пройшли бойові дії повинні мати право на відпустку за кордоном, відрядження і т.д)? Звичайно так. І це має бути чітко прописано в законодавстві. Але одним махом відкрити кордони, як це було до 24.02.22 – це означає втратити плюс мільйон. Зараз за кордоном близько 7 млн людей, повернеться половина. Всі ті, хто пише про комплексні заходи по поверненню – лукавлять. Ніяких реальних комплексних заходів нема і не буде. На жаль”, – додав він.
“У  випадку з забороною виїзду – це пряма заборона і вона не створює простору для розвитку. Вона створює лише простір для корупції. Бо, вибачте, але всі хто міг, купили собі довідки ще рік тому, в червні-липні 2022 аж гай шумів як торгівля йшла. Хтось з правоохоронців може про це не знав? Ну-ну. Заробляли, коли на фронті найважче було…”, – переконана нардепка від “ЄС” Вікторія Сюмар.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.