Фрукти, хліб, піца: європейські основні продукти під загрозою через екстремальні погодні умови

Джерело: Euronews

Фермери попереджають, що екстремальна погода знищує врожай в Італії.

Асоціація фермерів Coldiretti каже, що майже половина груш зникають з італійських садів. Вони пояснюють це повенями, градом, рекордно високими температурами та нападами немісцевих комах.

Груші у Франції також постраждали: урожай впав на 23%.

Врожаї винограду, кавунів, абрикосів, помідорів і баклажанів в Італії також зазнали втрат через клімат.

Згідно з аналізом Coldiretti , виробництво пшениці та молока впало на 10%, а виробництво винограду – на 14% порівняно з 2022 роком.

Виробництво меду різко впало на 70%, оскільки бджоли занадто “виснажені” спекою, щоб запилювати рослини.

Це важкий рік для Італії з точки зору клімату. У травні Емілія-Романья – важливий регіон для вирощування фруктів – постраждала від руйнівної повені, яка забрала життя 15 людей.

Після двох років посухи зливи мало полегшили ситуацію через суху непроникну землю.

Минулого місяця країна наблизилася до свого найвищого температурного рекорду, оскільки хвилі спеки прокотилися  Середземним морем та викликали смертоносні лісові пожежі, зокрема на Сицилії. Тим часом Ломбардію, що на півночі Італії,  вражено градом розміром із тенісний м’яч.

Фрукти та овочі, особливо помідори та супутні продукти, такі як піца та кетчуп, особливо постраждали в Європі. Зернові культури, такі як пшениця та ячмінь, також сильно постраждали від року повеней, посухи та спеки, що призвело до негативних наслідків для годування худоби та землеробства.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.