НАЗК повернуло п‘ять грецьких компаній до переліку «Міжнародних спонсорів війни»

Джерело: пресслужба НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повернуло пʼяти грецьким компаніям статус “Міжнародних спонсорів війни”. За даними Агентства, вони не виконали умови, узгоджені під час переговорів щодо виключення їх з переліку у межах роботи ЄС над 11-м пакетом антиросійських санкцій.

Як повідомляється, під час перемовин між українською та грецькою сторонами, транспортним компаніям було запропоновано припинити практику вимкнення транспондерів (пристроїв для відстеження навігації суден), припинити практику перевантаження вантажу з борту на борт, а також публічно засудити російську агресію.

Саме останню вимогу компанії не виконали у визначений строк, а тому були повернуті до Переліку, пояснили у НАЗК.

До Переліку міжнародних спонсорів війни повернено:

  • Dynacom Tankers Management (DTM);
  • Delta Tankers LTD;
  • Thenamaris Ships Management Inc.;
  • Minerva Marine;
  • TMC Tankers LTD.

Зазначено, що компанії були внесені до Переліку влітку 2022 року, оскільки транспортували російську нафту та нафтопродукти, поповнюючи бюджет країни-агресора та фінансуючи російське вторгнення.

При цьому, як нагадали в агенстві, компанії, які обирають шлях соціально-відповідального бізнесу, виключаються з Переліку.

Так, ірландська компанія з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited була виключена зі списку міжнародних спонсорів війни, адже припинила постачати паливо не лише до суден, що належать росіянам або ходять під російським прапором, а й тим, що перевозять російську нафту.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.